Glas Javnosti

KRAMATORSK KAO MARIUPOLJ: Hitan APEL svetskoj zajednici, Ujedinjenim nacijama i OEBS-u: Pažnja! Deca. Ovde su deca. Ne pucajte

Svet
Autor: Glas javnosti

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev saopštio je danas da je ukrajinska vojska utvrdila položaje u širem području gradova Kramatorsk i Slavjansk, gde je 90.000 civila blokirano "kao živi štit".

Miznicev je naveo da su u aglomeraciji Kramatorsk – Slavjansk, isto kao ranije u Marijupolju, jedinice Oružanih snaga Ukrajine opremile utvrđeno područje, površine preko 170 kvadratnih kilometara, i stvorile neophodne zalihe oružja, municije, goriva, hrane i lekova, preneo je Sputnjik.

"U gusto naseljenim mestima militanti su rasporedili teško naoružanje i tehniku, u kućama su opremili položaje, a lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti.

Na zidovima zgrada su ispisali: Pažnja! Deca. Ovde su deca. Ne pucajte!“, citirao je Sputnjik ruskog generala. Po njegovim rečima, u stambenim naseljima i na teritorijama više od 10 velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku ekstremisti su blokirali više od 90.000 civila, koje - kako tvrdi Mizincev - koriste kao „živi štit“. On je rekao da ukrajinska vojska oštro sprečava pokušaje civila da se evakuišu bilo u pravcu Rusije, bilo na teritorije koje su pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Ministarstvo odbrane Rusije je, kako navodi Sputnjik, ponovo skrenulo pažnju svetskoj zajednici "da je takvo postupanje ukrajinskih neonacista prema civilnom stanovništvu u suprotnosti sa svim opšteprihvaćenim normama međunarodnog humanitarnog prava i da faktički predstavlja zločin protiv čovečnosti i terorizam, dok su zvaničnici kijevskog režima i neposredni izvršioci – ratni zločinci i teroristi".

"Svesni stvarne opasnosti od nastajanja katastrofalne humanitarne situacije i stradanja velikog broja civila u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, pozivamo svetsku zajednicu, Ujedinjene nacije, OEBS, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da odmah preduzmu sve mere u cilju hitne bezbedne evakuacije civila iz tih gradova koji su pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine", poručio je Mizincev.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR