Glas Javnosti

SKOT RITER, američki vojni analitičar: Mariupolj je ključni grad, jedini za koji su se Rusi borili - jer je JEDINO ON BIO VAŽAN

Lični stav
Autor: Glas javnosti

„Ko su najbolji poznavaoci vojnih nauka danas? To su ruski oficiri!  A mi ih tretiramo kao decu – „ma, to su Rusi“.

Međutim, oni su najobrazovaniji i najobučeniji oficiri koje ćete ikada sresti. Oni sve razumeju bolje od nas.  Oni nisu proveli 20 godina razbijajući vrata kuća i ubijajući porodice u Iraku, ili puzeći po brdima u Afganistanu da ubiju pastira. To smo mi radili, a Rusi misle na veliko.

Mi merimo malim aršinima. Gledamo video-snimak kako je ruska kolona uništena ili tri tenka izbačena iz stroja. Rat je pakao, ljudi ginu, i ako merite tim malim aršinima, pomislićete da su Rusi poraženi. 

Ali, pokušajte da celu situaciju premerite velikim aršinima! Rusi su zadržali u Kijevu ukrajinsku vojnu grupaciju od 100.000 ljudi. A, ako im bude trebalo, poslaćete pojačanje. Dakle, šaljete 40 hiljada vojnika iz Belorusije i držite neprijatelja na mestu.  
Imate 80 hiljada neprijateljskih snaga u Odesi, šaljete 30 hiljada vojnika sa Krima - i time ih blokirate. Imate 100.000 neprijatelja u Donbasu.  Šaljete miliciju Donjecka i Luganska na liniju fronta.  Najteža situacija! Velika ofanziva! Ali, ogromne sile neprijatelja Rusi drže blokirane i ne daju im da se pomere!


Izvode prodoran napad da probiju koridor za Krim. A Mariupolj je ključni grad, morao je da se osvoji. Jedini grad za koji su se Rusi borili. Zašto? Zato što je on jedini bio važan. Ostali nisu imali takav značaj. Ne može se uzeti  Kijev, grad od tri miliona stanovnika, sa snagama od 40 hiljada vojnika. To je nemoguće!  Ne može se uzeti Harkov, grad od milion i šest stotina stanovnika, sa snagama od 50 hiljada vojnika! Ali, može se uzeti Marijupolj. Mora da se uzme. To je strateška potreba.

Cela ova faza je bila priprema bojnog polja.Rusi su uništili skladišta goriva u Ukrajini.
Šta je rezervoar bez goriva? Mrtvački sanduk!  A kamion? Još jedan kovčeg. Skladišta municije i hrane su dignuta u vazduh.  Vojnik, gladan i žedan, bez podrške - biće ubijen.

Rusi su sve uradili kako bi se pripremili za masovni napad kleštima, kojima će uhvatiti ukrajinske snage, koje neće imati ni hrane, ni vode, ni goriva, ni municije. 

Evo kako će izgledati druga faza.

Rusi su se udaljili od Kijeva, više nemaju potrebu da drže tu grupaciju, ona ionako neće moći da se kreće bez goriva. Zaglavili su se!  Ako napuste grad, ruska avijacija će ih uništiti.  Neće biti pojačanja, neprijatelj u Donbasu ne može da se pomeri. On je zarobljen.

Rusi su zatvorili obruč i uništiće sve.
A kada se to dogodi, od ukrajinske armije neće ostati ništa. A Rusi će moći da traže šta hoće. Zato kažem da će Rusi pobediti. Jer vidim situaciju. Ne laskam sebi iluzijama da "Rusi nisu mogli da zauzmu Kijev i Odesu“. Nisu ni pokušali!"

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR