Glas Javnosti

KOLERA U ŠPANIJI?! Posle četiri decenije, jedna osoba zaražena

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i pose lečenja je otpuštena

Španija je registrovala prvi lokalni slučaj kolere nakon više od četiri decenije, saopštile su danas regionalne zdravstvene vlasti, uz napomenu da se zaražena osoba već oporavila, a da u međuvremenu nije prijavljen nijedan drugi slučaj.

Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i pose lečenja je otpuštena, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume ili druge detalje, prenosi Rojters.


Navodi se da se ona zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 kilometara južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Mančca, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbednosnih razloga, prema zdravstvenim zvaničnicima u tom regionu.

Podseća se da je kolera akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio ćolerae i može biti smrtonosna ako se ne leči, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.


Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP