Glas Javnosti

NOVČANE KAZNE NA PLAŽAMA: Španija uvodi stroga pravila u ovom letovalištu

Putovanja
Autor: Glas javnosti

U Španiji planiraju uvođenje strogih zabrana za turiste na plažama, pa će se tako nepropisno ponašanje novčano kažnjavati.

Svako ko obavi malu nuždu u moru ili na plaži biti kažnjen sa oko 750 evra, saopštili su zvaničnici u Vigu, gradu u španskom regionu Galicija. Kako bi se stalo na put ovom problemu, planira se postavljanje javnih toaleta na plažama, prenosi Daily Mail. Za sada nisu dostupni detalji o tome kako će se ovo novo pravilo primenjivati.

Savet planira i da podstakne Špance, ali i turiste, da žive zdravo zabranom pušenja na pojedinim plažama - nadaju se da će ovaj potez smanjiti i zagađenje životne sredine opušcima.


Vigo nije prvi grad u Španiji koji je zabranio mokrenje na moru. San Pedro del Pinatar u Mursiji učinio je isto 2017. godine. Osim toga, tamošnje plaže zabranjuju prodaju hrane i pića bez odgovarajuće dozvole – u suprotnom bi mogao biti kažnjen i do 3.000 evra.

Ali stroža pravila bi mogla ići mnogo dalje od kažnjavanja ljudi zbog mokrenja u moru. Naime, Španija je zapretila kaznama svima koji budu neprikladno obučeni na ulici, uz napomenu da su bikiniji prihvatljivi samo za plaže. Takođe je nepoželjno da muškarci hodaju po gradu golog torza.

Izuzetak je južni grad Kadiz, koji je nedavno ukinuo zabranu golotinje na pojedinim plažama, pa su nudisti dobrodošli u njihova odmarališta.

Veći deo Španije će takođe kazniti ljude koji ostavljaju smeće za sobom ili donose plinske boce i roštilj na plaže. Zabranjena je i upotreba sapuna i šampona, kao i pranje sudova u moru. Prema pravilima koja su stupila na snagu 18. juna ove godine, biće kažnjeni i oni koji svoje mesto na plaži pokušaju da rezervišu ostavljanjem peškira.Ranije su Majorka i Ibica najavile da će turisti na all inclusive odmoru biti ograničeni na samo šest pića dnevno - tri za ručak i tri za večeru. Po novom zakonu, oni koji žele više od tri alkoholna pića po obroku moraće da doplate. Španija očigledno više ne želi da bude evropska prestonica neobuzdane zabave.

"U našem istorijskom gradu ima dosta pijanog turizma", kažu iz Malage.

Region Kosta del Sol najavio je u maju da će ugasiti skandalozne devojačke i momačke zabave, a tamošnje vlasti razmatraju i postavljanje monitora buke u turističke apartmane.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP