Glas Javnosti

Ko je ser Stjuart Pič kog je Boris Džonson imenovao za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan?

Svet
Autor: Glas javnosti

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopštila je Ambasada Velike Britanije.

Ser Stjuart Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, ser Stjuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

 Kako je navedeno, njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo cće takođe nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima. U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti Ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik je upozorio da se ova zemlja suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom svog posleratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podele i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom poslednjih 26 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Ujedinjeno Kraljevstvo će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima.

 „Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno evropskoj bezbednosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu”, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

 Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da se raduje produbljenju veza sa Zapadnim Balkanom.

 „Imenovanje ser Stjuarta je jasan pokazatelj posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu”, rekla je ona.

 Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Makleod je izjavila da je ser Stjuart Pič veoma poštovan i da će svojim iskustvom doprineti ovoj ulozi.

 „Snažno pozdravljam imenovanje ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika premijera za Zapadni Balkan. Ser Stjuart je veoma poštovan i svojim značajnim iskustvom će doprineti ovoj ulozi. On se raduje saradnji sa liderima širom regiona, u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u bliskoj saradnji sa britanskim ambasadama, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost. Njegovo imenovanje je jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i bezbednosti i prosperitetu ovog važnog regiona. Veoma se radujem saradnji sa njim“, rekla je Makleod.

 O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu bilo je reči na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi, a biće i na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen ranije ove nedelje, prenosi portal Inat.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR