Glas Javnosti

KLUPKO SE ODMOTAVA :Pronašli tajnu laboratoriju sa 800 miševa zaraženih kovidom u Kaliforniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Višemesečna istraga u ruralnom kalifornijskom skladištu otkrila je ilegalnu laboratoriju punu infektivnih agenasa, medicinskog otpada i stotine miševa koji su bioinženjerskim procesima modifikovani da bi se zarazili kovidom-19 i potom ga nosili u sebi.

Kineska kompanija registrovana u susednoj državi Nevada, vodila je dotičnu nelicenciranu laboratoriju, a gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba rekla je da kompanija želi da objekat na kraju postane dijagnostička laboratorija.

"Nikada nisu imali radnu dozvolu. Grad nije znao da su oni u toj zgradi i da rade prikriveno pod okriljem noći", rekla je Ziba.


Odeljenje za javno zdravlje okruga Fresno počelo je da istražuje laboratoriju u decembru 2022. godine nakon što je gradski inspektor primetio baštensko crevo povezano sa skladištem za koje se smatralo da je prazno i gde nije registrovano preduzeće. U martu su inspektori otkrili da se u zgradi nalaze razne hemikalije, biološki materijali, telesne tečnosti i stotine miševa. U sumnjivoj laboratoriji pronađeni su i medicinski instrumenti i potrepštine koje su verovatno razvijene u laboratoriji, kao što su testovi na trudnoću i kovid-19.

„S obzirom na to da smo mali grad sa 26.000 stanovnika, bili smo šokirani kada smo ušli u zgradu koja je trebalo da bude prazna i otkrili laboratorijsku opremu i žive bele miševe“, rekla je Ziba.

Nakon nekoliko pokušaja da kontaktiraju Prestige Biotech, vlasti okruga Fresno optužile su ga za netransparentnost i nepoštovanje propisa, poput onog koji kaže da se opasan i medicinski otpad mora odlagati na poseban način i na posebnim mestima.

Dana 7. jula, službenici Odeljenja za javno zdravlje okruga Fresno uklonili su sve sumnjive materijale iz ilegalne laboratorije.

Gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba rekla je da su gradski zvaničnici takođe morali da sprovedu specijalnu istragu o skladištu pošto je to privatno vlasništvo.

Nakon što su lokalne vlasti utvrdile da neko radi u ilegalnoj laboratoriji, u istragu su se uključili državni i savezni organi, uključujući i Federalni istražni biro (FBI). Nalog za pregled skladišta istražitelji su dobili u martu.

"U pojedinim prostorijama skladišta pronađeno je nekoliko kontejnera sa tečnostima i raznim priborom. U objektu su pronađeni i krv, tkiva i drugi uzorci telesnih tečnosti i seruma. Inspektori su pronašli i hiljade neobeleženih epruveta sa nepoznatim tečnostima i biološkim materijalom u laboratorija“ , navodi se u dokumentima koje su nadležni dostavili sudu.

U laboratoriji su pronađene i stotine miševa. Laboratorijski radnici im nisu davali ni hranu ni vodu, a držali su više jedinki u kavezima nego što je trebalo. Saradnik u Prestige Biotech-u rekao je istražiteljima da su miševi „genetski modifikovani da bi se zarazili i nosili Covid-19“.

U aprilu je grad zaplenio miševe i kasnije eutanazirao 773 miša. Prema dokumentima dostavljenim sudu, 180 miševa je već uginulo.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka nacionalna agencija za javno zdravlje, uključio se u istragu ilegalne laboratorije u Kaliforniji kada je unutra pronađeno približno 30 zamrzivača i frižidera. CDC je pronašao najmanje 20 potencijalno infektivnih agenasa u laboratoriji.

„Na kraju smo pronašli viruse kao što su HIV, covid, klamidija, rubeola i malarija“, rekla je gradonačelnica Ziba.
Kineska kompanija je pokrenula nelicenciranu i neregulisanu laboratoriju u Ridliju u oktobru 2022. Predsednik kompanije Ksiukuin Iao rekao je gradskim zvaničnicima da je kompanija preuzela imovinu propalog Universal Meditech-a. Prestige Biotech je bio njen kreditor. Imovina Universal Meditech-a koju je kupio Prestige Biotech zatim je premeštena u skladište u Ridliju. Lokalne vlasti kažu da im kompanija nikada nije dostavio validne dokumente.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Vlada u 22.08.2023 14:20:05 h
     0 
Istaga ce pokazati da to nisu americki misevi nego su uvezeni iz Kine i opet ima da bude Kina glavni krivac,Amerikanci ko vas ne zna skupo bi vas platio.