Glas Javnosti

КЛИМАВО: Влада Ангеле Меркел пред колапсом, партнери јој отказали подршку?

Svet
Autor: Глас јавности / Блиц.рс / од 14.06.2018.

Притисак на немачку канцеларку Ангелу Меркел расте из минута у минут, преносе немачки медији.

Сестринска партија владајуће немачке Демохришћанске уније (ЦДУ), Хришћанско-социјлана унија (ЦСУ) из Баварске, припретила је канцеларки да ће јој отказати подршку уколико не пооштри своје имиграционе мере.

Председник партије ЦСУ Хорст Зехофер изјавио је да је спреман да наступи сам уколико канцеларка не промени курс, а са њим се сложио и премијер Баварске Маркус Содер (ЦСУ) који је нагласио да је њихов захтев да се мигрантима који су већ регистровани у другим ЕУ земљама одбије боравак у Немачкој, пише немачки Билд.

Овакав потез ставио би немачку владу на озбиљан тест и увео у нову кризу која би потенцијално претила падом.

- Људи су изгубили стрпљење. ЦСУ стоји. Сада морамо да докажемо да стојимо иза својих ставова - изјавио је Содер.

ЦСУ је поприлично конзервативнија партија у односу на свог коалиционог партнера ЦДУ. Отпочетка критикују Меркелину миграциону политику, а залагали су се и за лабављење санкције Русији. Бавраска, традиционално упориште ЦСУ је као најбогатија немачка регија од пресудне важности за фунцкионисање немачке владе и економије.

ЦСУ је такође, с обзиром на верски састав становника Баварске, далеко ближа Римокатоличкој цркви од ЦДУ и врло често се сматра далеко конзервативнијима по многим друштвеним питањима.

На последњим изборима у септембру 2017, на којима су две партије традиционално наступиле заједно, ЦДУ и ЦСУ освојили су 246 места у Бундестагу, од чега 46 припада посланицима Хришћанско-социјалне уније. Заједно са СПД форимрали су владу са 53,4 одсто посланичких места од чега социјалдемократе заузимају 20,5 процената.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR