Glas Javnosti

Грађани не знају како и на шта владе троше њихов новац тврде, након истраживања, невладине организације

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 20.09.2018.

Стање јавних финансија у земљама Западног Балкана, и поред стабилног јавног дуга у неким случајевима, обележено је неравноправним, нетранспарентним тржишним условима и захтева ојачавање средњорочних фискалних планова уз више инвестиција, поручено је током представљања анализе „Јавни дуг у Југоисточној Европи“.

Ово истраживање о финансијама држава региона спровело је неколико невладиних организација укључујући црногорски МАНС, БИРН, Цекор и друге.

Пројекат је замишљен као одговор на питање зашто је важно надгледање јавних финансија и како омогућити партиципацију цивилног друштва и грађана у трошењу буџетског новца.

То је, у оквиру уводне речи на представљању, нагласио и Војислав Стевановић, новинар телевизије Н1, истичући да грађани на овом простору углавном не знају како Владе троше њихов новац. Он је подсетио и да питања јавног дуга и буџетског новца добијају на важности у очима јавности од почетка светске економске кризе.

То је потврдила и Сања Маџаревић Шујстер, која је на скупу говорила испред Светске банке, нагласивши да се јавни дуг свих земаља Западног Балкана повећао у односи на 2007. годину, пре почетка кризе.

– Неколико је ризика да стабилност дође у фокус; ту је трговински рат који је у току, а на најјачем удару су Македонија и Србија; имамо заоштравање монетарних политика ЕУ, а унутар регије постоји волатилност у доношењу јавних политика. Стопа незапослености младих је скоро дупло нижа у односу на ЕУ – истакла је Маџаревић Шујстер.

Да је у Србији третман за инвеститоре такође неравноправан, али у корист страних инвестиција, представио је Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН. Он је нагласио и да осим пружања равноправне тржишне утакмице, држава мора да подстиче потрошњу у приватном а не јавном сектору.

– Влада утисак да један човек и једна Влада троше неки новац који им је пао са неба. А када треба да се праве уштеде, прва жртва су капиталне инвестиције. То не би смело да се дешава јер без мера инвестиција питање је како вратити дуг. Онда се дошло до мера фискалне консолидације и смањења пензија које је кршење стечених права, нагласио је Ћулибрк.

Глас јавности / ДАНАС / од 20.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR