Glas Javnosti

KLIMATSKE PROMENE OZBILJNO UTIČU NA POLJOPRIVREDU: Britanci sade voće koje nikad nisu

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski farmeri sve su više zabrinuti zbog klimatskih promena i pitaju se šta će u skorijoj budućnosti uopšte moći da uzgajaju u svojoj zemlji. Velika Britanija poznata je po dugim kišnim periodima, nedovoljno sunčanih i toplih dana, pa su prošlog leta bili prilično iznenađeni vrućinama koje su pogodile njihovu zemlju, doduše u mnogo manjem obimu nego ostatak Evrope.

Kako ističu britanski farmeri jasno je da se klima menja zato su se neki od njih odvažili da iskoriste ove klimatske promene i zasade voće koje ranije nije uspevalo Engleskoj. Gaj Votson na jugozapadu Engleske odlučio je da okuša sreću pa je 2020. na 20 hektara posadio orah i lešnik, voće koje upravo zbog hladne i kišne klime nije raslo u ovom delu Engleske.

– Orašasti plodovi ranije nisu uspevali u Britaniji upravo zbog naše klime. Mogli ste da ih posadite, drvo bi poraslo ali plodovi mahom nisu bili jestivi. Sad se sve to menja a naša ideja je bila da proizvedemo hranu na način koji će imati najmanji uticaj na prirodu i biodiverzitet – objasnio je Votson za Euronews.

U Britaniju su još stari Rimljani doneli lešnik, slatki kesten i orah koji rastu u divljini i koristili su se kao drvena građa dok plodovi zbog hladne i kišne klime nisu uspevali da sazreju. Sad se to promenilo.

– U Britaniji nema plantaža lešnika i tu vidmo svoju šansu. Ranije smo bili na samoj ivici održivog razvoja ovog voća, ali prošlogodišnjih i 40 stepeni u plusu tokom leta pokazali su nam da ćemo praktično vrlo brzo imati gotovo optimalne uslove za uzgoj orašastih plodova – smatra on.

Iako je svestan da je potrebno da prođe minimum pet godina dok stabla oraha počnu da daju plodove Votson smatra da je podizanje zasada oraha ulaganje u budućnosti.

– Višegodišnja stabla voćaka kao što su orasi mnogo lakše će podneti nepredvidive varijacije kada je u pitanju klima. Zbog toga smatram da je uzgoj orašastih plodova pouzdaniji u odnosu na druge kulture. Orasi imaju jako i visoko stablo, dubok koren pa će lakše izdržati periode intenzivnih padavina ili suše mnogo bolje od recimo, zelene salate. Osim toga kad orasi počnu da daju plod imaću stabilan i obezbeđen prihod ja i moji potomci narednih 100 godina – istakao je on.

Votson je svestan da se upustio u rizičan posao ali veruje u svoju procenu i već sada pravi planove za period berbe koji bi najranije mogao da bude za dve godine. Kako je objasnio želi da se bavi ne samo proizvodnjom oraha kao sirovine već i njihovom preradom, pa već sada razmišlja na koji način će moći mašinski da obere orahe jer je sve drugo neisplativo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR