Glas Javnosti

Klima na Planeti se sve više pogoršava

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je danas da se, toplo vreme na planeti i porast nivoa mora, pogoršavaju brže nego ranije.

„Najnoviji izveštaj o stanju globalne klime je hronika klimatskog haosa. Na signal opasnosti planete, moramo odgovoriti ambicioznim, kredibilnim klimatskim akcijama”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, preneo je AP.

Svetska metereološka organizacija u godišnjem klimatskom izveštaju navela je da je porast nivoa mora u protekloj deceniji bio dvostruko veći nego 1990-ih, a od januara 2020. godine skočio je još više od toga.Podaci o nivou mora i prosečnim temperaturama nisu ništa u poređenju sa onim kako su klimatske promene pogodile ljude u ekstremnim vremenskim uslovima, navodi američka agencija.

Izveštaj naglašava letnju neverovatnu poplavu u Pakistanu u kojoj je poginulo više od 1.700 ljudi i raseljeno 7,9 miliona, užasavajuću četvorogodišnju sušu u istočnoj Africi u kojoj je više od 18 miliona gladnih, reku Jangcekjang koja je presušila na najniži nivo u avgustu, i rekord toplotni talasi koji je bio u Evropi i Kini.

„Ovaj najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije glasi kao laboratorijski izveštaj za kritično bolesnog pacijenta, ali u ovom slučaju pacijent je Zemlja”, rekla je klimatolog Dženifer Frensis iz Centra za istraživanje klime Vudvel u Kejp Kodu.U izveštaju se navodi da su nivoi ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, koji zadržavaju toplotu, dostigli rekordno visoke nivoe, a metan se povećava rekordnom brzinom.

Naglašava se da to znači više od samo zagrevanja temperature na kopnu.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, led i ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR