Glas Javnosti

Kineska vozlia sve više popularnija u svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski proizvođači automobila beleže porast popularnosti u inostranstvu i najavljuju da će ove godine postići rekordan izvoz.Prošle godine su proizvođači automobila izvezli 3,11 miliona vozila, što je povećanje od 54,4 odsto u odnosu na 2021. godinu, što Kinu svrstava na drugo mesto posle Japana, prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila. Prenosi Beta

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), taj zamah se nastavio i u 2023. godine.

Podaci kompanije Grejt vol motors, najvećeg kineskog proizvođača SUV-a i pikapova, pokazuju da je prodato 15.998 vozila u inostranstvu u januaru, što je 25,47 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, to je više od četvrtine ukupnih isporuka kompanije u mesecu.

Proizvođač automobila je rekao da će ubrzati globalnu kampanju sa Evropom i jugoistočnom Azijom kao novonastalim tržištima.

Narong Sritalaion, izvršni direktor prodaje Grejt vol motorsa u Tajlandu rekao je da proizvođač automobila planira da lansira četiri nova modela e-vozila u zemlji 2023. godine.

Prošle godine je kompanija prodala 173.180 vozila na inostranim tržištima, što je 21,28 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Proizvođač automobila je rekao da je njegova ukupna prodaja u inostranstvu premašila milion jedinica.


BYD, uz podršku Vorena Bafeta, izvezao je 10.409 vozila prošlog meseca, što je povećanje od 57,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Njegov model atto 3 SUV zauzeo je lavovski udeo od skoro 9.000 jedinica, objavio je proizvođač.

BYD je lansirao tri modela u septembru 2022. u Evropi, a atto 3 je jedan od njih. Otprilike mesec dana kasnije, kompanija za iznajmljivanje automobila Sikst potpisala je ugovor sa kineskim proizvođačem o kupovini 100.000 vozila tokom šest godina.

Vojah, premijum ogranak državne kompanije Dungfeng motor za proizvodnju NE-vozila, saopštio je da je u januaru počeo isporuku svojih SUV-ova u Norvešku, svoje prvo inostrano tržište.

Istog meseca, ušao je u Izrael, a očekuje se da će isporuke početi u martu.


Hungći (crvena zastava), marka kineske grupe FAV, dostupna je u zapadnoj Evropi, očekuje da će njena prodaja u inostranstvu činiti više od 10 odsto ukupne prodaje 2025. godine, a cifra će porasti na 25 odsto 2030. godine.

"Njihova prodaja možda sada nije velika u Evropi, ali samo njihovo prisustvo tamo je dokaz njihove konkurentske prednosti", kazao je Fu Juvu, počasni predsednik Kineskog društva automobilskih inženjera.

Kineski proizvođači NE-automobila oduševljavaju inostrane kupce modelima koji "nadmašuju njihove najluđe snove", zbog čega bi se njihove pozicije mogle povećati na globalnoj sceni, navodi se u izveštaju Mekinzija objavljenom krajem 2022. godine

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR