Glas Javnosti

Kineska kompanija Punai obnavlja fabriku bivšeg Magnohroma

Društvo
Autor: Glas javnosti

U svetu prestižna kineska kompanija Punai koja se bavi proizvodnjom vatrostalnog materijala, obnavlja jedan od pogona bivše fabrike Magnohrom u Kraljevu.

Reč je o nekadašnjem pogonu za proizvodnju smolom i terom vezanih opeka, koji je podignut krajem osamdesetih godina i tada bio tehnološki moderan i najsavremenije opremljen. Međutim, Magnohrom je devedesetih godina propao, tri fabrike su posle stečaja promenile vlasnika, a pomenutu je, takođe iz tog statusa, 2018. godine kupila beogradska firma Malbeks prenosi ekapija.


No, posle tri godine ovde se nije proizvodilo pa je ovaj pogon 2021. godine preprodat kineskoj kompaniji Punai, koja je odmah krenula u obnovu objekata i ugradnju najsavremenijih mašina i opreme.


– Naša korporacija vatrostalnim materijalom snabdeva oko 70 železara u svetu, a pošto u Srbiji već postoji jedna odlučili smo da u ovu fabriku investiramo pa smo u prvoj fazi uložili oko sedam miliona evra. Pogon će biti otvoren 6. juna ove godine i računamo na početku godišnju proizvodnju od trideset hiljada tona. U nastavku investiranja uložićemo još oko tri miliona evra da bismo dostigli planirani godišnji obim proizvodnje od pedeset hiljada tona opeka. Inače, pogon će, u ovoj proizvodnoj oblasti biti najsavremeniji u Evropi – rekao je Liju Lijan Bing, potpredsednik kineske korporacije, obraćajući se novinarima prilikom obilaska fabrike sa Predragom Terzićem, gradonačelnikom Kraljeva.

– Zbog savremene i automatizovane proizvodnje ovde će u početku biti zaposleno oko stotinak radnika, a kasnije znatno više. Inače, prateći ulaganja stranih i domaćih investitora mi smo u ovaj deo grada uložili znatnu sumu novca u obnovu infrastrukture, sagradili modernu saobraćajnicu, takozvanu severnu obilaznicu oko Kraljeva, što se očigledno brzo isplaćuje podizanjem proizvodnih pogona stranih i domaćih privrednika na ovom prostoru – istakao je Terzić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR