Glas Javnosti

Kina polako ali sigurno nastavlja napredak, povećana su ulaganja u nauku i tehnologije

Svet
Autor: Glas javnosti

Odeljenje za publicitet Centralnog komiteta Komunističke partije Kine danas je održalo konferenciju za novinare pod nazivom „Kina poslednjih deset godina“.

Šefovi Ministarstva nauke i tehnologije, Kineske naučne akademije, Kineske tehnološke akademije, Kineske naučne asocijacije i Državne fondacije za prirodne nauke su na konferenciji predstavili sprovođenje inovacione razvojne strategije u Kini, prenosi Kineski radio internacional.

Kina je povećala ulaganja u nauku i tehnologiju u proteklih 10 godina. Ulaganje u istraživanje i razvoj je od 1,03 biliona juana poraslo na 2,79 biliona juana 2021. godine, po čemu je Kina na drugom mestu u svetu.

Broj naučnika i tehnološki talentovanih osoba neprekidno raste. Broj talentovanih osoba u oblasti istraživanja i razvoja dostigao je 5,62 miliona 2021. godine, po čemu je Kina na prvom mestu u svetu.

Broj i kvalitet naučnih i tehnoloških proizvoda su takođe zabeležili rast. Broj patenata je sa 3,2 na svakih 10 hiljada stanovnika 2012. godine porastao na 19,1 na 10 hiljada stanovnika 2021. godine.

Vrednost tehnoloških ugovora dostigla je oko 3,73 biliona juana 2021. godine, što je zauzelo 3,26 odsto kineskog BDP-a.

Prvo, Kina je postigla izvanredne rezultate koji imaju međunarodni uticaj i realizovala veliki proboj u oblastima kvantnih informacija i matičnih ćelija. Kineska istraživačka sonda Čange-5 uspešno je aterirala na površinu Meseca. Rover Džurung završio je istraživačke zadatke na Marsu. Kina je uspešno lansirala brojne satelite za naučne eksperimente.

Drugo, napredak kineske nauke i tehnologije dodaje novu energiju za ekonomski i društveni razvoj. Oprema visokog kvaliteta, pametni roboti i laserska proizvodnja ubrzavaju razvoj prerađivačke industrije. Veštačka inteligencija i digitalna ekonomija napreduju zbog upotrebe superračunara, velikih podataka i blokčejna. Mobilno plaćanje, telemedicina, onlajn obrazovanje i druge nove tehnologije duboko menjaju tradicionalni život.

Treće, napredak kineske nauke i tehnologije zadovoljava potražnju države i daje rešenje za realizaciju važnih ciljeva. Nauka i tehnologija podržavaju energetsku bezbednost, bezbednost hrane i revitalizaciju ruralnih područja.

Četvrto, napredak kineske nauke i tehnologije obezbeđuje prevenciju bolesti, javno zdravstvo i zaštitu života ljudi. Kina ulaže velike napore u prevenciju i kontrolu epidemije kovida-19, te u klinička ispitivanja lekova, kao i u istraživanja i proizvodnju vakcina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP