Glas Javnosti

A DA MALO GLEDATE SVOJA POSLA: Kina odbrusila svetu kad su je pitali za sankcije prema Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je odgovorila na zahtev G7 da Peking obustavi podršku Rusiji usred opsežnih zapadnih sankcija.

Kina je saopštila da odlučuje o sopstvenoj poziciji i politici na osnovu „zasluga same stvari“ i da bi sedam zemalja članica trebalo da se fokusiraju na svoja pitanja umesto da se mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Saopštenje je usledilo nakon što su ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7), koja uključuje SAD, Nemačku, Italiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku i Japan, izdali u subotu saopštenje u kome su pozvali Peking da „odlučno“ pozove Rusiju da prestane sa ratom u Ukrajini i da se uzdrži od pružanja ekonomske i vojne pomoći Kremlju. Grupa je takođe insistirala da Kina „podržava suverenitet i nezavisnost Ukrajine“ i „poziva Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju na Ukrajinu“.

U opširnoj izjavi se dalje upozorava Peking „da ne pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine“, „da ne podriva sankcije uvedene Rusiji“ i da ne opravdava ruske akcije u Ukrajini upotrebom „manipulacije informacijama, dezinformacija i drugog”.

Tokom konferencije za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian je osudio zahteve i pozvao zemlje G7 da prestanu da uvode nezakonite sankcije i provociraju druge zemlje i da se umesto toga usredsrede na druga važna globalna i unutrašnja pitanja.

- Pozivamo zemlje G7 da se istinski usredsrede na mir i razvoj širom sveta, da prestanu da primenjuju dvostruke ili čak višestruke aršine, da prestanu da šalju vojne avione i brodove na granice drugih zemalja sa razlogom ili bez razloga da bi demostrirale svoju snagu - rekao je Žao novinarima.
On je takođe insistirao da sedam nacija „prestanu da idu u druge zemlje da organizuju ’obojene revolucije‘ u svakoj prilici“ i da prestanu da uvode sankcije suverenim zemljama koristeći „eksteritorijalnu jurisdikciju“.

G7 je takođe izrazila zabrinutost u vezi sa umešanošću Kine u situaciju u i oko Istočnog i Južnog kineskog mora, savetujući Peking da izbegava pretnje, prinudu, mere zastrašivanja i upotrebu sile, zahtevajući da Kina omogući nepristrasnim posmatračima pristup Sinđangu i Tibetu. Grupa je takođe pozvala na mir i stabilnost na Tajvanu i izrazila podršku učešću Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO.

Kina ove opaske smatra grubim mešanjem u njene unutrašnje stvari, te je saopštila da su izjave G7 „ozbiljno prekršile osnovne norme međunarodnih odnosa“.
- Ono što želim da naglasim je da su poslovi vezani za Tajvan, Sinđang, Tibet i Hong Kong čisto unutrašnje stvari Kine i ne trpe mešanje bilo kakvih spoljnih sila. G7 nema ni pravo ni kvalifikaciju da upire prstom u kineske unutrašnje poslove - rekao je danas portparol kineske ambasade u Velikoj Britaniji.
- Pozivamo članice G7 da upravljaju poslovima svoje zemlje, rešavaju svoja pitanja ljudskih prava i učine nešto ozbiljno da povrate mir u Evropi, umesto da blate druge zemlje, mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja i svuda prave probleme - zaključio je portparol ambasade, prenosi Vostok.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR