Glas Javnosti

KINA OBJAVILA PLAN OD 12 TAČAKA ZA MIR U UKRAJINI: Podržati dijalog, suprotstaviti se upotrebi nuklearnog oružja

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da nastave dijalog i ukazala da se treba suprotstaviti pretnji nuklearnog oružja, navodi se u dokumentu od 12 tačaka koji je Peking objavio danas, na samu godišnjicu početka ruske invazije na Ulkrajinu.

"Sve strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu da što pre obnove direktan dijalog" u cilju "mirnog rešenja", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokument pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize" objavljen je danas na sajtu ministarstva, na prvu godišnjicu pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.


Peking je zauzeo jasan stav protiv svakog mogućeg pribegavanja nuklearnom oružju.

"Nuklearno oružje se ne sme koristiti i nuklearni rat se ne sme voditi. Treba se suprotstaviti pretnji ili upotrebi nuklearnog oružja", navodi se u dokumentu.

Kina je takođe apelovala na Rusiju i Ukrajinu da izbegavaju napade na civile.

"Strane u sukobu moraju striktno da poštuju međunarodno humanitarno pravo, da izbegavaju napade na civile ili civilne zgrade", saopštilo je kinesko ministarstvo.

Rat u Ukrajini je osetljivo pitanje za Peking zbog višegodišnjih jakih diplomatskih i ekonomskih veza koji ima sa Moskvom i zajedničkog interesa u protivteži Vašingtonu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR