Glas Javnosti

Katolički sveštenik u Boliviji uhapšen zbog sumnje da je zlostavljao učenike Bogoslovije

Svet
Autor: Glas javnosti

Bolivijski sveštenik priveden je pod sumnjom da je zlostavljao studente bogoslovije pre deceniju u slučaju koji se pojavio u toj andskoj zemlji nakon skandala oko pedofilije u koji je umešan pokojni jezuitski sveštenik.

Milton Muriljo, katolički paroh u crkvi San Roke u južnom regionu Tarija, poslat je u istražni zatvor na tri meseca tokom saslušanja kasno u četvrtak, rekla je regionalna tužiteljka Sandra Gutijerez Salazar.

„Ovim želimo da izrazimo da javno tužilaštvo preduzima stroge mere kako bi osiguralo da ovi zločini budu kažnjeni“, rekla je ona novinarima u petak.


Slučaj Muriljo došao je do izražaja delimično zbog skandala koji je izbio ranije ovog meseca oko španskog jezuita Alfonsa Pedrahasa. Pedrahas je umro od raka 2009. godine i ostavio za sobom lični dnevnik u kojem je priznao da je zlostavljao oko 85 maloletnika u Boliviji tokom 1970-ih i 1980-ih u katoličkim internatima.

Katolička crkva i Družba Isusova zatražili su oproštaj i obećali da će podržati sve istrage koje proizilaze iz slučaja Pedrahas.

Tužioci su pozvali žrtve Pedrajasa i druge sveštenike da svedoče jer vlasti takođe istražuju da li je bilo prikrivanja. Iako je već bilo navoda o zlostavljanju od strane Murila, nova svedočenja navodnih žrtava su dovela do njegovog pritvora.

Vlada Bolivije saopštila je ove nedelje da će osnovati Komisiju za istinu koja će istražiti navode o seksualnom zlostavljanju dece i rekla da će se zalagati za zakon kojim bi se otklonio rok zastarelosti za ove vrste zločina.

„Ovaj užas se ne može ponoviti; ovi zločini, bilo da su ih počinili sveštenici ili bilo ko drugi, ne mogu biti predmet zastarelosti“, rekla je Marija Nela Prada, ministarka u bolivijskom predsedništvu.

Mala grupa ljudi okupila se ispred nadbiskupske palate u centru La Paza da zahteva pravdu za optužbe za seksualno zlostavljanje od strane crkvenih vlasti.

„Slomljeni smo“, rekla je Alehandra Kasas dok je protestovala u petak. „Znamo da Katolička crkva zataškava slučajeve.


Iako je bilo nekoliko navoda o pedofiliji u koje su umešani sveštenici u toj andskoj naciji, organizacije za ljudska prava kažu da je do sada malo njih propisno istraženo.

Međunarodna mreža za prava deteta, jedna od organizacija koja je intenzivno radila na slučajevima pedofilije u koje su umešane verske vlasti, navela je u izveštaju iz 2019. da su samo tri slučaja rezultirala osudama, uključujući i onaj sveštenika koji je osuđen za zlostavljanje 30 dece u siromašnoj ruralni grad u centralnom regionu Kočabamba.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR