Glas Javnosti

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ! Papa znao i nije reagovao na zlostavljanje dece u katoličkoj crkvi

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Benedikt XVI je znao za sveštenike koji su zlostavljali decu dok je bio nadbiskup Minhena od 1977. do 1981. godine, zaključeno je danas u izveštaju te nadbiskupije, čime je, kako ocenjuje CNN, odbačeno Benediktovo dugogodišnje poricanje.

“On je bio obavešten o činjenicama. Verujemo da on može da bude optužen za nedolično ponašanje u četiri slučaja”, izjavio je advokat Martin Puš u Minhenu koji je bio član komisije koja je objavila rezultate istrage.

Crkva takođe nije preduzela zvanične disciplinske mere protiv sveštenoslužitelja, a čini se da nije bilo briga o njihovim žrtvama.

Benedikt je odbacio optužbe, a aktuelni minhenski nadbiskup Rajnhard Marks takođe je optužen da nije intervenisao u dva slučaja zlostavljanja.

Izveštaj VSV pronašao je najmanje 497 slučajeva zlostavljanja u periodu od 1945. do 2019. godine. Zlostavljanje je uglavnom uključivalo mlade muškarce.

Benedikt, međutim, nastavlja da negira optužbe, naveli su advokati iz advokatske firme “Westpfahl Spilker Wastl” dok su otkrivali nalaze svoje istrage o istorijskom seksualnom zlostavljanju u Minhenskoj nadbiskupiji koje je trajalo nekoliko decenija.

BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR