Glas Javnosti

Kampanja za zaštitu novinara: "Novinari su važni"

Svet
Autor: Glas javnosti

Savet Evrope pokrenuo je kampanju za bezbednost novinara na celom kontinentu koja će se voditi pod sloganom „Novinari su važni“, a čiji je cilj unapređenje bezbednosti novinara i zaštita slobode medija širom kontinenta.

Kampanja, za koju se očekuje da će trajati do kraja 2027. godine, bavi se kontinuiranom degradacijom slobode štampe širom Evrope, koja se ogleda u sve većem broju slučajeva nasilja i zastrašivanja novinara i nekažnjivosti prestupnika.

Platforma Saveta Evrope za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara izveštava o ovom trendu godinama, registrovala je više od 1.600 upozorenja u vezi sa ozbiljnim pretnjama bezbednosti novinara i slobodi medija u Evropi od 2015. godine.


Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić rekla je da je „gotovo nemoguće zamisliti pravu demokratiju bez raznovrsnih i nezavisnih medija koji deluju kao ‘javni čuvari’ i generišu javnu debatu“.

„Kampanjom želimo da pomognemo vladama da zaštite novinare kako bi mogli da rade svoj posao bez nepotrebnog mešanja, oslobođeni zastrašivanja i nasilja, i da obavljaju svoju suštinsku ulogu u društvu“, dodala je.

Glavni cilj kampanje je poboljšanje bezbednosnih uslova u kojima novinari rade širom Evrope, posebno kroz usvajanje i sprovođenje nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara i unapređenih zakonskih i institucionalnih standarda.


Drugi ključni ciljevi kampanje su uspostavljanje delotvornih pravnih lekova na nacionalnom nivou za rešavanje kršenja slobode medija, unapređenje istrage zločina protiv novinara i obezbeđivanje odgovarajućeg sankcionisanja počinilaca.

Kampanja je uglavnom usmerena na novinare, savete za štampu, organizacije aktivne u promovisanju i zaštiti slobode medija, medije, sudije, tužioce, organe za sprovođenje zakona, javne službenike, političare, civilno društvo i obrazovne institucije, ali će dopreti i do šire javnosti.


Tokom kampanje, Savet Evrope će organizovati tematske događaje koji odražavaju Preporuke Komiteta ministara iz 2016. o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera: zaštita novinara i novinarstva, procesuiranje zločina protiv novinara, prevencija ovakvih akata i, konačno, podizanje svesti, informisanje i edukacija o ulozi novinara u društvu i njihovoj bezbednosti.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR