Glas Javnosti

KAKVA SABOTAŽA UKRAJINE: Jedna članica EU poslala neupotrebljiv sistem PVO!

Svet
Autor: Glas javnosti

Intervju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je dao novinarima AP-a postao je veoma zapažen u ruskim medijima, pošto je ponovio da mu je pomoć Amerike potrebna u suprotnosti da mu preti gubitak rata, kao i da bi u slučaju pobede Trampa i promene garniture na vlasti u Vašingtonu moglo da utiče na pobedu Ukrajine.

Zelenski je pozdravio pomoć, ali je rekao da neko od obećanog oružja još nije isporučeno, misleći na sistem protivvazdušne odbrane proizveden u SAD.

"Ukrajinski vojnici su prošli obuku u SAD od januara o tome kako da koriste sistem Patriot, ali on još nije raspoređen u Ukrajini. Ukrajini je potrebno 20 baterija Patriot za zaštitu od ruskih projektila, a čak ni to možda neće biti dovoljno „pošto nijedna zemlja na svetu nije napadnuta sa toliko balističkih raketa“, rekao je Zelenski.

Zelenski se požalio na nefunkcionalni sistem protivvazdušne odbrane koji je dobio od jedne od evropskih država. Prema rečima ukrajinskog lidera, sistem nije funkcionisao i „morao je da se menja iznova i iznova“, ali on nije imenovao zemlju koja je isporučila taj PVO sistem.

Zemlje koje su isporučile PVO sisteme srednjeg dometa Ukrajini su: SAD, Norveška, Nemačka, Italija, Francuska, Poljska..


Ono na šta se Zelenski u svom intervjuu fokusira je raketni sistem Patriot kao nešto svemoguže koje bi njemu pomoglo da obara avione i taktičke balističke rakete , kao i krstareće rakete.

Inače kad bi Amerkanci poslušali Zelenskog za 20 baterija morao bi da izdvoji i pošalje na obuku skoro 2.000 vojnika. a s obzirom da se radi o dve smene u pitanju je oko 4000 vojnika. Inače radi informisanja jedna baterija PVO sistema Patriot ima 92 čoveka.

Priča o dodeli raketnog sistema Patriot Ukrajini povela se s početkom masovnih raketnih napada po kritičnoj (čitaj energetskoj) infrastrukturi. Po svemu sudeći Zelenski je tek sad shvatio složenost PVO sistema Patriot PAC 2 i PAC 3 koji su komplikovaniji i zahtevaju više ljudi nego divizion PVO sistema S-300.

Za PVO sistem Patriot prvi put se čulo u Operaciji Pustinjska oluja, kada je ovaj PVO sistem iz Evrope, munjevito transportnim avionima prebačen na Bliski istok, u Izrael, zbog serije lansiranja balističkih taketa od strane Sadama Huseina.

Glas javnosti/Kurir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR