Glas Javnosti

Kako su Rusi pljunuli na zapadne zabrane medija

Svet
Autor: Glas javnosti

I nakon sankcionisanja ruskih medija RT i "Sputnjik" u Evropi, pokazalo se ono staro "ko se zadnji smeje, najslađe se smeje": a poslednji se, piše "Blumberg", ovoga puta smeje Kremlj, jer su propali svi zapadni pokušaji da ućutkaju Ruse.

Iako je RT nedostupan u Evropi, piše ovaj medij, isti sadržaj može se pronaći na nekoliko manjih sajtova, čiji je, kako kažu "cilj podrivanje podrške bloka Ukrajini".

Koliko su bili besmisleni pokušaji Zapada da cenzuriše glas Moskve, najbolje pokazuje primer sajta  "Sventr" (swentr.site).  "Sventr" je zapravo samo obrnuto napisan, RT njuz (RT news). Portal je registrovan tri dana nakon nakon što su objavljene sankcije, i to je, kako "Blumbeg" tvrdi, samo jedan od najmanje 19 takvih sajtova koje RT koristi da dopre do publike u EU.


"Pljujemo na vaše sankcije", rekla je, podseća "Blumberg", glavna urednica RT-a Margarita Simonjan.

Medij ističe da su se "ruske platforme za dezinformacije" (kako oni od milja tepaju ruskim medijima), pokazale "fleksibilnijim od pokušaja EU da ih obuzdaju".

Sankcije EU, s druge strane su, ukazuje ovaj medij, uglavnom spore, i imaju problem da se fokusiraju na pokretnu metu. Stvari dodatno komplikuje i činjenica da, iako smernice za sankcionisanje daje izvršna vlast EU, njihovo sprovođenje je uglavnom odgovornost država članica.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, kaže da je EU svesna da postoje ovi sajtovi "ogledala" i da sa članicama radi na efikasnoj primeni sankcija.


"Želim da naglasim da su sankcije uprkos nekim pokušajima zaobilaženja, ipak efikasne. Niko te sajtove ne može pronaći nasumično listajući kanale. Pretraživači vesti i agregatori na mreži ne prikazuju rezultate sa tih medija", ocenjuje Jurova uspešnost evropskih cenzorskih pokušaja.

Uvedene mere su, nadvodi jedan od samoproglašenih bastiona slobode medija, "Blumberg" - imale određeni uspeh "u marginalizaciji ruske mašinerije za dezinformisanje".

"Sventr" je, kako oni pišu, u oktobru imao oko tri miliona poseta, dok je RT, uprkos tome što je blokiran, zabeležio 141 milion poseta.

"Sankcije državnih medija samo su delimično umanjile sposobnost Kremlja da širi dezinformacije u EU. Propagandna mašina Kremlja brzo iskorišćava rupe u novim propisima", kaže direktor istraživačke grupe "Reset" .

"Sputnjik", koji podleže istim ograničenjima kao i RT, prema pisanju "Blumberga" takođe je dostupan putem sajtova kao što je "Sputnjik gloub" (sputnikglobe.com).


Iako je, pod sankcijama EU, tokom specijalne vojne operacije bilo ukupno oko desetak ruskih medija, RT i "Sputnjik", prema oceni ove istraživačke grupe, imaju najveći domet među međunarodnom publikom i "najaktivniji su u pokušaju da zaobiđu mere".

EU je, inače, RT sankcionisala 2. marta 2022, zabranivši njegov sadržaj i obustavljajući emitovanje. Blok je tada saopštio da se Rusija "uključila u sistematsku, međunarodnu kampanju dezinformacija, manipulacije informacijama i iskrivljavanja činjenica kako bi poboljšala svoju strategiju destabilizacije".

Uprkos merama koje su dovele do toga da RT zatvori svoje kancelarije u Francuskoj i Nemačkoj, Rusi nalaze različite metode da blokade zaobiđu.

"Ruske medijske ličnosti poput sankcionisane Simonjan, održavaju naloge na društvenim mrežama, a RT sadržaj se deli na više jezika na platformama uključujući Iks, Tiktok i Fejsbuk. Još jedan popularan medij je i aplikacija za razmenu poruka Telegram", ističe "Blumberg".


EU je stalno na oprezu kako se ne bi dozvolilo da njeni građani čuju drugu (rusku) stranu priče, ili kako to "Blumberg" ukratko priznaje – "uklanjanje sadržaja zahteva stalnu budnost".

"Na Jutjubu kompanije Alfabet koja agresivno uklanja sankcionisane medijske naloge, RT emisije se i dalje redovno objavljuju", poručuje "Blumberg", dodajući da drugi poput "Iksa" rade mnogo manje.

Kompanija Ilona Maska, čini se, najveći je protivnik cenzure, zbog čega ju je EU nazvala najvećim trgovcem dezinformacijama među društvenim mrežama.

Rusija, Zapad priznaje, ima dobru tehniku, pa i taktiku uz pomoć koje se bori sa cenzurom.

"Ideološka fleksibilnost Rusije je glavna prednost u pokušaju širenja dezinformacija. Često nastoji da poseje sumnju, a ne da utvrdi skup činjenica" navodi se u oktobarskom izveštaju američkog Stejt departmenta o "izvozu propagande iz Kremlja".

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR