Glas Javnosti

Blumberg: Makronova inicijativa za Ukrajinu razbesnela Vašington

Svet
Autor: Glas javnosti

Vašington je iznerviran zbog inicijative predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s Ukrajinom, koju je predložio bez konsultacija sa saveznicima, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Pristup francuskog lidera u vezi s Ukrajinom nije se dopao Vašingtonu… Bela kuća je bila iznervirana zbog toga što Makron samostalno deluje u vezi s delikatnim diplomatskim pitanjem, ne konsultujući se sa saveznicima“, navodi agencija.
Prema mišljenju izvora Blumberga, očigledno je da Peking ne želi da iskoristi svoj uticaju na Rusiju, zbog čega će teško Makron postići veći uspeh.
Ranije je Blumberg preneo da je niz zapadnih zemalja kritikovao težnju Makrona da dobije podršku Kine u izradi plana za pregovore Rusije i Ukrajine. Zapadne zemlje takve napore smatraju preuranjenim i plaše se gubitka jedinstva u Evropi.
Blumberg je, takođe, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, pisao da predsednik Francuske namerava da se obrati Kini s planom koji, prema njegovom mišljenju, može da dovede do pregovora Rusije i Ukrajine.
Tokom posete Kini Makron je u razgovoru s kineskim liderom Si Đinpingom izjavio da je Pariz spreman da blisko sarađuje s Pekingom radi što bržeg rešavanja ukrajinske krize. Si Đinping je tom prilikom rekao da Francuska može da da konkretan plan za rešavanje sukoba, a da je kineska strana spremna da ga podrži i da odigra konstruktivnu ulogu.

Glas javnosti/Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR