Glas Javnosti

CIA UPOZORAVALA NEMAČKU da Ukrajinci planiraju napad na „Severni tok“?

Svet
Autor: Glas javnosti

Upozorenje stiglo u leto prošle godine, navode strani mediji.

Centralna obaveštajna agencija još u leto 2022. godine upozorila je evropske kolege da bi ukrajinski državljani mogli da pripremaju teroristički napad na „Severni tok“, piše list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na izvore u obaveštajnim službama.

Kako se navodi, u junu-julu prošle godine, nekoliko meseci pre napada na „Severni tok“, CIA je poslala upozorenje nemačkoj Saveznoj obaveštajnoj službi kao i drugim evropskim obaveštajnim službama o mogućem napadu, prenosi Sputnjik.

Dokument je, navodno, sadržao informacije o trojici Ukrajinaca koji su pokušali da iznajme brodove u zemljama koje izlaze na Baltičko more, uključujući Švedsku, saopštili su izvori lista.

Takođe se navodi da su direktor CIA Vilijam Berns i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u oktobru 2022. godine analizirali mogućnost da je Ukrajina organizovala teroristički napad na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“. Međutim, izvori ne preciziraju na čemu su se zasnivale njihove procene.

Iako u SAD veruju da je Ukrajina imala mogućnost da izvede tu operaciju, list navodi da nema informacija koje ukazuju na umešanost ukrajinskih vlasti u sabotaže.

Takođe se ističe da su nemačke vlasti, koje sprovode sopstvenu istragu sabotaža, gotovo u potpunosti odbacile početnu verziju o umešanosti Rusije u eksplozije na gasovodima koja je prvobitno bila glavni osumnjičeni.

Pritom se navodi da ni Moskva ni Kijev nisu imale očigledan motiv da organizuju diverziju, dovoljan da kompenzuje potencijalne diplomatske rizike.

Razmatrana je i mogućnost da je sabotažu organizovala neka ukrajinska grupa koja nije povezana sa vlastima u Kijevu. Kako je precizirano u članku, zaključci obaveštajne službe nisu konačni i istraga se nastavlja.

Kako je rekao neimenovani predstavnik nemačkih vlasti, dokaza je malo i istina možda nikada neće biti otkrivena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR