Glas Javnosti

Kako će izgledati sutrašnji klimatski samit COP28 u Dubaiju?

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamislite ogromnu izložbu industrije sa desetak istovremenih političkih konferencija, nekoliko bljeskova strastvenog protesta i povreme želje gomile da ugleda klimatsku slavnu ličnost

Takva je scena na godišnjoj konferenciji COP, koja se ove godine održava od 30. novembra do decembra. 12 u emiratskom gradu Dubaiju. Ovogodišnji COP28 okupiće više od 70.000 ljudi iz skoro 200 zemalja.


SVEČANO OTVARANJE
UAE su proveli prošlu godinu postavljajući diplomatske temelje za ovogodišnji samit. Ali ona zvanično preuzima predsedavanje Zajednicom prakse tek na ceremoniji otvaranja, koja sadrži pozdravne govore i prilike da se udari čekić. Jedan od tih udaraca čekićem će odobriti zvanični dnevni red. Ovo može biti veliki trenutak ako, kao na COP27, novo i važno pitanje dođe na listu obaveza samita.


SCENA
Tokom prvih nekoliko dana, nacionalni lideri su se uključili u ono što se zove „Segment na visokom nivou“ koji uključuje uzastopne govore u glavnoj plenarnoj sali mesta. Često prelaze vremensko ograničenje od tri minuta. Lideri takođe govore na pratećim događajima, konferencijama za novinare ili jedni sa drugima u bilateralnim gužvama o tome šta misle da bi ZP trebalo da postigne. Ovaj politički um treba da podstakne ambiciju i postavi samit na pravi put.


POZADINSKE PROSTORIJE
Dok se lideri i lobisti suočavaju sa javnošću, nacionalne delegacije ministara i birokrata su van vidokruga i pregovaraju o detaljima konačnog sporazuma sa samita. Svaka tačka dnevnog reda formira poseban tok pregovora, kojim se istovremeno bave različite radne grupe. Ovi napori, koji izgrađuju većinu mehanizama politike namenjenih borbi protiv klimatskih promena, imaju tendenciju da postepeno napreduju iz godine u godinu. Dogovori se moraju dogovoriti konsenzusom, a konsenzus između skoro 200 zemalja može biti spor.


TEMATSKI DANI
Da bi uneli strukturu na konferenciju za javne događaje, organizatori Zajednica prakse određuju teme za svaki dan - dotičući se ogromnog niza pitanja vezanih za klimu. Ovogodišnje teme uključuju sve, od finansiranja klime i obrazovanja do mladih, prirode i javnog zdravlja. Na sredini samita - 7. decembra - organizatori su zakazali "dan odmora" kada je zvanični program pauziran. Delegacije zemalja, međutim, često nastavljaju pregovore iza zatvorenih vrata tokom ovog dana, dok lideri industrije i neprofitne organizacije nastavljaju da održavaju sporedne događaje.


PREGOVORI
Otprilike na polovini samita, predsedništvo COP28 počinje da radi na nacrtu konačnog sporazuma kako bi se zabeležio napredak postignut u pregovorima radnih grupa i obećanja ponuđena na plenarnoj sednici. Oblikovanje ovog nacrta sporazuma je mesto gde predsedništvo UAE ima najviše moći da izvrši svoj uticaj. U ovoj fazi još uvek postoje podele - i zemlje počinju da pritiskaju jedna drugu za podršku ili se cenjkaju oko kompromisa. Pregovarači sa ćorsokaka često traže nove smernice ili mandate od svojih vlada. U debatu se uključuju i ministri iz kabineta.


Konačni pregovori o sporazumu na samitu, ili „odluci o naslovnoj strani“, odvijaju se tokom poslednja dva dana samita, sa fokusom na to koliko se može postići pre nego što se čekić spusti na završnoj plenarnoj sednici. Glavna odluka je u suštini izjava u kojoj se navode politički sporazumi na visokom nivou o ključnim pitanjima; on oličava ono što je samit postigao i široke ciljeve koje je svaka zemlja pristala da sledi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR