Glas Javnosti

JOŠ JEDNA POZAJMICA: MMF odobrio Ukrajini zajam od 15,6 milijardi dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji finansijski paket za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog ukupno 115 milijardi dolara, u drugoj godini ruske invazije.

Očekuje se da će se ovom odlukom mobilizovati koncesiono finansiranje velikih razmera od ukrajinskih međunarodnih donatora i partnera kako bi se pomoglo u rešavanju ukrajinskog problema s platnim bilansom, postigla srednjoročna spoljna održivost i obnovila održivost duga, navodi se u saopštenju MMF.

Novi „Extended Fund Facility“ (EFF) omogućiće trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Ukrajini, dodaje se, prenosi N1.


Time je Odbor MMF-a ratifikovao dogovor postignut 21.marta nakon višemesećnih pregovora zvaničnika MMF-a i ukrajinskih vlasti.

EFF je prvi veliki finansijski program koji je MMF odobrio za zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera. Prethodni program MMF-a za Ukrajinu od pet milijarda dolara istekao je lani.

„Razoran je ekonomski i socijalni učinak ruske invazije na Ukrajinu“, rekla je prva zamenica direktora Gita Gopinat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je na Tviteru odluku MMF-a.


„To je velika pomoć u našoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno ćemo podržati ukrajinsku privredu. Idemo prema pobedi“, napisao je.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i oprost duga do 20 milijarda dolara.

MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR