Glas Javnosti

ODRŽAN SASTANAK SA MMFO - OM : Ministarka Đedović otkrila kakva zima nas očekuje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović danas je, u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju planirana agenda za sektor energetike.

Prilikom sastanka, Đedović je istakla da je Srbija uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna, navodi se u saopštenju.

- Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u planovima poslovanja EPS-a usmereni su na strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine već su obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu, ali nastavljamo rad na obezbeđivanju svih neophodnih količina, kako bi naša energetska sigurnost bila na najvišem nivou - rekla je ministarka.


Đedović je ukazala da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.
- Pred nama su značajne investicije u energetsku infrastrukturu, neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije. Paralelno s tim teče reforma javnih preduzeća i učinjeni su značajni koraci prve faze reforme EPS koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća, koja će biti osnova za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja - izjavila je ministarka.

Đedović je naglasila da će Vlada Srbije i u narednom periodu nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana.

Takođe, ministarka je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef misije MMF-a Donal Mekgetingen naveo je da je energetska sigurnost i stabilnost apsolutni prioritet, kao i da je adekvatno planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

Misija MMF-a boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra 2022. godine.

Glas javnosti/Telegraf Biz

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR