Glas Javnosti

MAJMUNSKE BOGINJE SE NEZAUSTAVLJIVO ŠIRE SVETOM: Nakon Evrope stigle u Ameriku, ovo dosad znamo o njima (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Zdravstvene vlasti američke države Masačušets potvrdile su postojanje majmunskih boginja, što je prvi slučaj ove zarazne bolesti u SAD u ovoj godini.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u sredu da je inficiran muškarac koji je nedavno išao u Kanadu, ali se dodaje da ovaj slučaj ne predstavlja opasnost po javno zdravlje, preneo je "CBS njuz".

Oboleli je stanovnik Masačusetsa, a u bolnici je od 12. maja. On je u izolaciji u bolnici i u stabilnom je stanju.


Bolnička uprava je dodala da, pošto je bolest veoma retka, trebalo im je šest dana da ustanove da ima majmunske boginje.

Šta su majmunske boginje

Majmunske boginje su retka infekcija izazvana virusom boginja koji pripada rodu Orthopoxvirusa iz porodice Poxviridae. Bolesti povezane s ovim rodom virusa uključuju velike boginje, kravlje boginje, konjske boginje, devine boginje i majmunske boginje. Najpoznatiji član ove grupe je Variola virus, koji izaziva male boginje. Glavni prenosioci majmunskih boginja još uvek nisu poznati, iako se sumnja da afrički glodari igraju važnu ulogu u prenošenju. Virus koji izaziva majmunske boginje je samo dva puta izolovan kod životinja koje žive u prirodi.


Ministarstvo pokušava da utvrdi kontakte obolelog, dok je bio zarazan.

U sredu je objavljeno da su se majmunske boginje pojavile u Portugaliji, a sumnja se da i u Španiji postoji osam slučajeva ove bolesti.

Kako se prenose majmunske boginje

Majmunske boginje se prenose kada osoba dođe u kontakt sa zaraženom životinjom, čovekom ili preko kontaminiranih predmeta.

Virus u telo ulazi preko rane na koži (čak i ako nije vidljiva), respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).

Prenos sa životinje na čoveka dešava se ugrizom ili ogrebotinom, pripremanjem mesa za ishranu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili preko kontaminiranih predmeta.


Smatra se da do prenošenja sa čoveka na čoveka dolazi prvenstveno putem velikih respratornih kapljica i produženim direktnim kontaktom.
Ostali metodi prenošenja majmunskih boginja, uključuju direktan kontakt sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili korišćenjem kontaminirane odeće ili posteljine.


Prvi simptomi i period inkubacije

Simptomi majmunskih boginja su slični simptomima malih boginja, ali su blaži. Majmunske boginje počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću.

Glavna razlika između simptoma malih i majmunskih boginja je u tome što kod majmunskih boginja dolazi do oticanja limfnih čvorova (limfadenopatija) dok se kod malih boginja to ne dešava.


Period inkubacije (vreme od kontakta do pojave privih simptoma) je između 7 i 14 dana, ali nekada može da varira od 5 do 21 dan.
Prvi simptomi koji se javljaju kada je osoba zaražena majmunksim boginjama su: groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, otok limfnih čvorova, malaksalost.

NEMA LEKA

Trenutno ne postoji dokazan i siguran tretman za lečenje infekcije izazvane ovim virusom. U svrhu kontrole epidemije majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama, koristi se vakcina protiv malih boginja, antivirusna sredstva i imunoglobulin (VIG).


U periodu od jednog do tri dana nakon pojave groznice, pojavljuje se osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip na telu prolazi kroz nekoliko faza, dok kraste ne otpadnu. Bolest obično traje od dve do četiri nedelje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR