Glas Javnosti

JEZIVA ISPOVEST VATROGASACA nakon tragedije u NJUJORKU: Tela smo nalazili na svakom spratu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Njujork ne pamti ovakvu tragediju. Požar koji je izbio Bronksu odneo je u nedelju uveče 19 života, od toga, među stradalima je bilo i devetoro dece. Požar je izazvala neispravna grejalica, potvrdili su gradski zvaničnici.

Požar, koji se smatra najsrtonosnijim u poslednjih 30 godina u Njujorku, buknuo je oko 11 sati ujutru na drugom i trećem spratu zgrade u kojoj se nalazi 19 stanova.

- Istražujemo gde su svi povređeni i kako je dim putovao. Ali šerifi su utvrdili da je požar izbio u spavaćoj sobi u prenosivoj gejalici. U zgradi je bilo toplo. Ovo se koristilo za dodatno grejanje - rekao je komesar vatrogasne brigade u Njujorku Danijel Nigro.

Prema gradskoj evidenciji o zgradama do kojih je došao CNN, nije bilo većih građevinskih prekršaja ili pritužbi na zgradu. Zgrada je nedavno bila predmet pritužbe zbog neispravnog lifta, a slična pritužba je podneta 9. aprila 2019. godine. Nekoliko stanovnika je reklo da su se požarni alarmi uvek uključivali, ali da su ih stanovnici ignorisali.

- Pogledali smo kroz prozor i videli smo vatrogase. Dim je ušao kroz naša vrata. Cela kuća je bila puna dima koji je bio toliko gust da nismo moli da dišemo. Skoro smo umrli tamo", rekao je rekao je Majkl Džozef (32) koji je živeo na šestom spratu sa svojim stricem..

Kanasia Hanter koja živi na 10. spretu, složila se da su se požarni alarmi često uključivali. Ona je rekla da ju je tog dana pozvala osoba koja živi na trećem spratu da joj kaže da gori plamen.

- Čuli smo vrištanje i videli smo kako prozori pucaju. Videli smo kako se ljudi spasavaju - rekla je.

- Vatrogasci su pronašli žrtve na svakom spratu, na stepeništu. Poslednji put kada smo imali ovako veliki gubitak život bilo je u užasnom požaru pre više od 30 godina, takođe ovde u Bronksu - dodao je Nigro.

Svih šestoro je ostalo nepovređeno i trenutno se nalaze u centru Crvenog krsta.

Erik Adams, gradonačelnik Njujorka, odao je počast vatrogascima koji su se odazvali pozivu. Njih je bilo ko 200. Dodao je da je ceo grad razoren gubitkom života.

BONUS VIDEO: 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR