Glas Javnosti

IZVRŠNI DIREKTOR H&M-A PODNEO OSTAVKU: Akcije modnog trgovinskog lanca i dalje padaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor H&M-a neočekivano je dao ostavku u sredu, a veteran kompanije Daniel Erver preuzeo je dužnost sa efektom, jer se švedski modni trgovac bori da poveća prodaju i profitabilnost.

Akcije u švedskoj modnoj maloprodaji pale su za 8% pošto je izvršna direktorka Helena Helmerson rekla da je odlučila da napusti kompaniju nakon četiri godine na vrhunskom poslu, dodajući da je ta uloga bila "veoma zahtevna" i rekla novinarima da nema energije da nastavi . Do promene rukovodstva došlo je pošto je H&M rekao da je prodaja za decembar i januar pala za 4% u poređenju sa prethodnom godinom, što je loš znak za ključni period božićne kupovine.


Drugi po veličini trgovac na svetskoj berzi modne robe posle Inditeka, otvara novu karticu, H&M se borio da se takmiči sa Zarom i jeftinim gigantom brze mode Shein, od kojih su oba zabeležila snažan rast prodaje.

„Mislim da će tržište pozdraviti promenu nakon što se sagledaju brojke“, rekao je Adil Šah, portfolio menadžer u Storebrandu u Oslu, koji drži akcije H&M-a.

„Spekulacije da ciljne marže neće biti ispunjene su jedan od razloga koji se navode za promenu generalnog direktora“, dodao je on.


H&M se u poslednje vreme fokusirao na profitabilnost, a ne na obim prodaje, jer ove godine ima za cilj da dostigne operativnu maržu od 10%. Erver (42) je u H&M-u već 18 godina, a nedavno je bio šef H&M brenda maloprodaje, a tu ulogu će zadržati uz posao generalnog direktora.

„Mislimo da mnogo toga treba ili bi moglo da se uradi da se ovaj posao preokrene, a pitanje je da li je osoba koja je tu 18 godina prava osoba, ili čak ima mandat da preduzme te korake. “, rekao je Bernstein analitičar Vilijam Vuds.

Operativna profitna marža H&M-a u četvrtom kvartalu pala je na 7,2% sa 7,8% u trećem kvartalu. Pošto je ranije rekla da je njen cilj 10%, kompanija je to u sredu nazvala "ambicijom". Mereno u lokalnim valutama, prodaja od 1. decembra do 29. januara - početka prvog fiskalnog kvartala - pala je za 4%, u poređenju sa povećanjem od 5% u istom periodu prošle godine. Prodaja u četvrtom kvartalu takođe je pala za 4%, više nego što je tržište očekivalo.


Operativni profit u četvrtom kvartalu iznosio je 4,33 milijarde kruna (415,4 miliona dolara), što je više u odnosu na 821 milion godinu dana ranije, ali ispod 4,57 milijardi koje su analitičari očekivali u anketi LSEG-a. Analitičari JPMorgan-a rekli su da su rezultati razočaravajući i da slabost H&M-ovog profita u četvrtom kvartalu „malo umanjuje () kredibilitet“ ciljane marže od 10%.

Karl-Johan Person, predsednik H&M-a i unuk osnivača Erlinga Persona, rekao je da je kompanija u jakoj poziciji sa "dobrim uslovima za dalja poboljšanja" ove godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR