Glas Javnosti

Izrael će zameniti palestinske radnike sa 100.000 indijskih migranata

Svet
Autor: Glas javnosti

„Trenutno pregovaramo sa Indijom. Čekamo odluku izraelske vlade da to odobri," rekao je Haim Fejglin.

Izraelska građevinska industrija nastoji da zameni do 100.000 palestinskih radnika migrantima iz Indije.


Radne dozvole brojnim palestinskim radnicima otkazane su nakon napada Hamasa 7. oktobra i dovele su do usporavanja izraelskog građevinskog sektora, koji se sada bori sa ozbiljnim nedostatkom radne snage.


U izveštaju Glasa Amerike (VOA) sa Zapadne obale navodi se da je izraelska građevinska industrija zatražila od vlasti Tel Aviva da dozvole kompanijama da zaposle do 100.000 indijskih radnika da zamene Palestince.



Indija deli snažne veze sa Izraelom, iako je istorijski pozivala na rešenje sukoba.


„Trenutno pregovaramo sa Indijom“, rekao je Haim Fejglin, potpredsednik Izraelskog udruženja građevinara. „Čekamo odluku izraelske vlade da to odobri. I nadamo se da ćemo angažovati 50.000 do 100.000 radnika iz Indije kako bismo mogli da vodimo ceo sektor i vratimo ga u normalu.


„Mi smo u ratu i palestinskim radnicima, koji čine oko 25 odsto naših ljudskih resursa u sektoru, ne dolaze, nije im dozvoljeno da rade u Izraelu.


Ranije ove godine u maju, indijska vlada je sklopila bilateralni sporazum sa Izraelom kako bi olakšala imigraciju za 42.000 indijskih radnika.


Prema tadašnjem saopštenju izraelskog ministarstva spoljnih poslova, 34.000 indijskih radnika trebalo je da bude angažovano u građevinarstvu i još 8.000 za medicinske sestre.

Da li je indijska vlada i dalje srećna što se hiljade njenih građana presele u Izrael ostaje nejasno nakon napada 7. oktobra. Indija je prošlog meseca pokrenula operaciju Adžaj kako bi olakšala povratak indijskih državljana iz Izraela, masovnu evakuaciju koja još uvek nije završena.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR