Glas Javnosti

IZABRANA REČ GODINE, A NEMA VEZE SA KORONOM: Vrhunac pretrage zabeležen početkom godine (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Leksikografi rečnika Kembridž odabrali su reč godine za 2021. i nećete verovati nema nikakve veze sa koronom.

Kembrički rečnik je za ovogodišnju englesku reč proglasio imenicu „istrajnost“ (perseverance).

„Možemo zvanično da objavimo da je istrajnost reč 2021. godine“, napisao je rečnik na svom Tviter nalogu.

Kako navodi izdanje, 2021. godine reč „istrajnost“ pretraživana je više od 243.000 puta u onlajn rečniku. Vrhunac potrage zabeležen je u februaru, kada je NASA rover koji nosi to ime stigao do planete Mars.

Vendalin Nikols, urednica rečnika, rekla je da urednici smatraju da je ova reč odgovarajuća za 2021.

- Upornost koja je potrebna da se rover odveze na Mars je ista ona koja je potrebna za suočavanje sa izazovima zbog kovida 19, klimatskih nepogoda, političke nestabilnosti i sukoba - rekla je ona za „Skaj njuz“. Rover „Perzeverans“ lansiran je u julu 2020. i sleteo na Mars u februaru ove godine.

Pre samo nekoliko dana leksikografi Oksfordskog rečnika engleskog jezika izabrali su reč 2021. godine – Vax (vaks), koja obuhvata sve što se odnosi na vakcinu protiv korona virusa.

Pominjanje reči „vakcina“, uobičajene u engleskom, ali i mnogim drugim jezicima, više se nego udvostručila tokom godine, kako su se pojavile vakcine protiv korona virusa, piše Njujork tajms.

Ipak, „vax“ – reč koja se krije na marginama jezika otkako se prvi put pojavila 1980-ih, dramatično je porasla, javljajući se više od 72 puta češće u septembru 2021. nego godinu dana ranije.

Prošlogodišnja reč ima veze isključivo sa koronom

Poznati britanski Kolinsov rečnik proglasio je englesku reč lockdown(lokdaun) - potpuno zatvaranje - za reč godine, zbog popularnosti koju je stekla od početka pandemije.

Ova reč „oslikava iskustvo milijardi ljudi", kažu autori rečnika.

Leksikografi su tokom 2020. godine zabeležili više od 250.000 primera korišćenja ove reči u engleskom jeziku, u poređenju sa samo 4.000 primera tokom 2019.

Na spisku 10 najkorišćenijih reči i izraza na temu pandemije takođe su se našle fizičko distanciranje, samoizolacija i korona virus.

Prema Kolinsovom rečniku, definicija potpunog zatvaranja je „uvođenje restriktivnih mera za putovanje, društvene interakcije i pristup javnim mestima".
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR