Glas Javnosti
posta

ITALIJAN SE BIZARNO IŽIVLJAVAO NAD SUPRUGOM: Muž branio ženi da se tušira, smela da koristi samo dva listića toalet papira

Svet
Autor: Glas javnosti

Tuširanje joj je bilo dopušteno samo jednom nedeljno, smela je da koristi vrlo malo toalet papira, a u umivaoniku je trebalo da čuva vodu koju je koristila za pranje lica. To su samo neke od apsurdnih situacija koje je proživela jedna žena iz Bolonje pod pritiskom svoga supruga koji je nadzirao sve troškove njihovog domaćinstva, piše La Stampa.

Štednja je za njega bila prava opsesija. Ali, kada se esktremna štednja nametne supruzi ili nekom drugom članu porodice, ona se može pretvoriti u krivično delo zlostavljanja. O tome je odlučio Vrhovni sud koji je potvrdio kaznu nasilnom suprugu jer je svoju ženu prisilio na višegodišnju “štednju u domaćinstvu”, prenosi Novi.list.

Prema rečima sudija, muškarac s prebivalištem u Bolonji koji je izuzetno škrt ugnjetavao je suprugu, opsesivno je kontrolišući. Sudije su takođe istakle da porodica nije bila u finansijskim teškoćama, budući da su oba supružnika imala posao i platu. Uprkos tome, muž je svojoj supruzi nametnuo način života koji podrazumeva žrtvovanje i ograničenja, čak i kad je reč o svakodnevnom vođenju domaćinstva.


Tokom kupovine, na primer, žena nije smela da kupi brendirane proizvode, već samo one “na akciji, što je važilo za kućne potrepštine i za odeću”. Stroga pravila takođe su se odnosila na “porodični život i intimnu negu”. Naime, žena je priznala da je smela da koristi “samo dva listića toaletnog papira, a u umivaoniku je trebalo da spremi vodu koju je koristila za pranje lica radi ponovne upotrebe, dok se tuširati smela samo jednom nedeljno”. Osim toga, muž je naredio da za jelo sme da koristi samo kašičicu ili viljušku i jedan tanjir po obroku.

Suprug joj je takođe prebacivao da stalno krši pravila i nazivao je rasipnicom. Prema rečima sudija, uspostavio je u kući “atmosferu ugnjetavanja”. U presudi su sudije Vrhovnog suda objasnile da su njegova “ponašanja propraćena posebno bolnim metodama kontrole, toliko da je žena bila prisiljena da baca račune iz prodavnice, sakriva kupljenu robu, kupljene namirnice ostavlja kod svojih roditelja, kao i da zamoli svoje prijatelje da suprugu kažu da su joj poklonili nešto što je u stvari kupila”.


Kakva je bila situacija u kući najbolje opisuje sledeća epizoda: jednom je prilikom žena bacila korišćeni kuhinjski papir u kantu za smeće, ali muž ga je izvadio i rekao da je papir još uvek upotrebljiv i da se čak može podeliti na deset komadića i koristiti, piše Il Messaggero.

Ženine prijateljice i njen otac svedočili su na sudu i rekli da je nasmejana i zdrava žena tokom suživota s mužem postala izolovana i da je izgubila samostalnost i počela da pati od psihičkih problema.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR