Glas Javnosti

Informacije o poreklu kovida 19 više neće biti tajna

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Džozef Bajden, potpisao je zakon kojim se od američke vlade zahteva da skine oznaku poverljivo sa određenih informacija u vezi sa njenom procenom porekla pandemije virusa korona, saopštila je Bele kuće.

Bajden je potpisao Zakon o poreklu kovida iz 2023. godine, koji zahteva od direktora Nacionalne obaveštajne službe (DNI) da skine oznaku tajnosti sa informacija o mogućem poreklu novog virusa korona, odgovornog za kovid 19.


Neke američke obaveštajne agencije, uključujući Federalni istražni biro (FBI), tvrde da je virus najverovatnije došao iz laboratorije u Vuhanu u Kini, dok su druge agencije ukazivale na pijacu u Vuhanu.

DNI mora da skine iznaku tajnosti informacija u roku od 90 dana od dana donošenja zakona.


"Delim cilj Kongresa da objavi što je moguće više informacija o poreklu kovida 19. U primeni ovog zakona, moja administracija će skinuti tajnost i podeliti što je moguće više tih informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlašćenjem da zaštitim od otkrivanja informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbednosti", rekao je Bajden.

On je dodao da će SAD nastaviti da razmatraju sve poverljive informacije u vezi sa poreklom kovida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju Vuhan. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR