Glas Javnosti

MEDIJI: PANDEMIJU IZAZVALO CURENJE VIRUSA IZ LABORATORIJE

Svet
Autor: Glas javnosti

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo energetike zaključilo je da je pandemija virusa korona najverovatnije nastala zbog curenja virusa iz kineske laboratorije, navodi se u poverljivom obaveštajnom izveštaju koji je ekskluzivno preneo "Wall Street Journal".

Američki list piše da je promena u stavu američkog ministarstva, koje prethodno nije imalo jasan stav o tome kako se virus pojavio i proširio populacijom, zabeležena u ažuriranim dokumentima Kancelarije Avril Hajns, direktora Nacionalne obaveštajne službe.

U novom izvešaju, koji je dostavljen Beloj kući i ključnim članovima Kongresa, navodi se da su različiti delovi obaveštajne zajednice došli do različitih procena o poreklu pandemije.

Ministarstvo energetike sada se pridružilo Federalnom istražnom birou (FBI) u stavu da se virus verovatno proširio nesrećom u kineskoj laboratoriji.

Četiri druge agencije, zajedno sa Nacionalnom obaveštajnom komisijom, i dalje smatraju da je to verovatno rezultat prirodnog prenosa, a dve su neodlučne.

Zaključak Ministarstva energetike rezultat je novih obaveštajnih podataka i značajan je jer agencija ima značajnu naučnu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki sprovode napredna biološka istraživanja.

"Odjeljenje za energetiku donelo je svoju procenu sa niskom dozom pouzdanosti", kažu sagovornici "Wall Street Journala" koji su pročitali poverljiv izveštaj.

FBI je prethodno došao do zaključka da je pandemija verovatno rezultat curenja virusa iz laboratorije 2021. godine sa "umerenom dozom pouzdanosti" i još uvek ostaje pri tom stavu.


Američki zvaničnici odbili su da daju detalje o najnovijim obaveštajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promeni svoj stav.

Oni navode da Odeljenje za energetiku i FBI iz različitih razloga došli do zaključka da je nenamerno curenje virusa iz laboratorije najverovatniji uzrok pandemije.

Ažurirani dokument naglašava kako obaveštajni službenici još slažu delove o tome kako se kovid-19 pojavio.

Prema novom izveštaju, Nacionalni obaveštajni savet, koje provodi dugoročnu stratešku analizu, i četiri agencije, još sa "niskom dozom pouzdanosti" procenjuju da je virus nastao prirodnim prenosom sa zaražene životinje.

Dvje agencije su neodlučne, ali sigurne da virus korona nije kinesko biološko oružje.


"Centralna obaveštajna agencija i još jedna agencija ostaju neodlučne između teorije o curenju virusa iz laboratorije i prirodnom prenosu", rekli su ljudi koji su pročitali poverljivi izveštaj.

Oni navode da je, uprkos različitim analizama agencija, ažuriranje ponovo potvrdilo postojeći konsenzus između njih da kovid-19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja, prenosi Srna.

Ažuriranje, koje ima manje od pet stranica, nije zatražio Kongres. Ali kongresmeni, posebno republikanci u Predstavničkom domu i Senatu, provode sopstvene istrage o poreklu pandemije i vrše pritisak na administraciju Dozefa Bajdena, američkog predsednika, i obaveštajnu zajednicu za više informacija.

Prema obaveštajnom izveštaju SAD za 2021. godinu, virus korona prvi put se pojavio u Vuhanu u Kini u novembru 2019. godine. Poreklo pandemije bilo je predmet žustre, ponekad stranačke rasprave među akademicima, obaveštajnim stručnjacima i zakonodavcima.  Pišu Nezavisne novine

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR