Glas Javnosti

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU : Kineski borbeni avioni prešli liniju razdvajanja, Tajpej podigao letelice

Svet
Autor: Glas javnosti

Raketni sistemi Tajvana nadgledali su kretanje neprijateljskih aviona

Deset kineskih letelica prešlo je srednju liniju Tajvanskog moreuza, što je nezvanična barijera između dve strane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, dok Peking nastavlja svoje vojne aktivnosti u blizini ostrva.

Devet kineskih borbenih aviona i jedan vojni dron prešli su srednju liniju u poslednja 24 sata do 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u subotu, navodi ministarstvo u dnevnom izveštaju o kineskim vojnim aktivnostima.


Tajvan je poslao borbene avione da upozore kineske letelice, dok su ih raketni sistemi nadgledali, saopštilo je ministarstvo.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njegova teritorija, žalio se poslednjih godina na skoro svakodnevne misije kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva, često u jugozapadnom delu njegove zone.
Devet kineskih aviona koji su u petak prešli srednju liniju vršilo je patroliranje borbene gotovosti, što je potez za koji je tajvansko ministarstvo odbrane reklo da je „namerno stvorio napetost“ i podrio mir i stabilnost

Peking je zapretio neodređenom odmazdom ako se predsednica Tajvana Caj Ing Ven, koja sada putuje u Centralnu Ameriku, sastane sa predsednikom Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Kevinom Makartijem tokom boravka u SAD na putu ka Latinskoj Americi.

Caj je stigla u Gvatemalu u petak kako bi ojačala veze sa sve manjim brojem saveznika nakon što je Honduras nedavno prekinuo diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga. Ona će posetiti i susedni Belize.

Očekuje se da će se Caj sresti s Makartijem u Los Anđelesu na povratku u Tajpej kasnije ovog meseca.

Vašington je izjavio da nema razloga da Kina „preterano reaguje" na „normalno" putovanje, dok je Peking upozorio da se SAD „igraju vatrom" zbog toga što su zvaničnici u SAD domaćini Caj.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR