Glas Javnosti

IGRAJU SE SA VREMENOM : Vlast u Meksiku pribegava korišćenju kontroverzne tehnologije za prizvanje kiše

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok se u Meksiku bore sa ekstremnom sušom, lokalne vlasti pokušavaju da pribegnu očajničkom potezu izazivanje kiše kontroverznom tehnologijom.

U julu je zemlja pokrenula poslednju fazu projekta zasejavanja oblaka što ima za cilj stimulisanje padavina veštačkim putem. Projekat obuhvata 62 opštine na severu i severoistoku, sa ciljem borbe protiv posledica suše.

Radi se o tehnologiji koja je prvi put otkrivena 1940. Od tada se „cloud seeding“ koristi u oko 50 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Kinu. Meksiko već više od sedam decenija eksperimentiše sa promenama vremena.


Međutim, neki naučnici su vrlo oprezni u pogledu efekta takozvanog zasejavanja oblaka i upozoravaju da to nije rešenje za sušu.

„Ima kontroverznu istoriju jer je vrlo teško dokazati ono što radite iz naučne perspektive“, rekao je Roelef Bruintjes, ekspert za modifikovanje vremena u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere u SAD-u.

Da bi ova tehnologija funkcionisala, prvo vam je potreban oblak. Avioni ili dronovi ubrizgavaju čestice u oblake koje privlače kapljice vode da se formiraju oko njih, povećavajući mogućnost padavina ili snega.

„Cela ideja nije ‘stvaranje oblaka’ – jer ne možemo napraviti oblak, ne možemo ga oterati“, objasnio je Bruintjes. Međutim, kako navodi, „pokušava se spustiti veći procenat vode koja se obrađuje u oblaku na površinu“.

Meksički projekt uključuje raspršivanje čestica srebrnog jodida u oblake iz aviona. Vlada se nada da će podsticanje padavina pomoći poljoprivrednicima da se bolje nose sa sušom koja je zahvatila velike delove zemlje.

Sredinom jula više od 40 odsto Meksika bilo je u umerenoj do ekstremnoj suši, prema nacionalnoj meteorološkoj službi. Zemlju je takođe zahvatio jak toplotni talas koji je u poslednja četiri meseca ubio najmanje 249 ljudi.

Ovo ekstremno vreme samo će se pogoršati – naučnici su jasni da će vrućine i suša postati sve češći i intenzivniji kako se klimatska kriza bude ubrzavala.

U Meksiku tvrde da je trenutni projekat zasijavanja oblaka, koji se sprovodi od decembra 2020., imao pozitivan učinak. U 2021. godini, letovi za zasijavanje oblaka stvorili su 40 odsto više kiše, saopštile su vlasti – što je brojka koju je izračunata merenjem razlike između meteoroloških prognoza i stvarne količine izmerenih padavina.

“Svi su naši projekti bili uspešni”, rekao je potparol Startup Renaissance, kompanije za stimulaciju kiše koja je radila na projektu meksičke vlade od 2020. godine.

Međutim, mnogi naučnici i dalje ostaju skeptični.

Glas javnosti/CNN

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR