Glas Javnosti

HERŠ NASTAVLJA DA OTKRIVA: Zelenski i njegova družba su prisvojili minimum 400 miliona od novca datog za kupovinu nafte

Svet
Autor: Glas javnosti

Herš navodi kako je prema procenama CIA analitičara, prošle godine čak 400 miliona dolara otišlo u pogrešan džep.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegovo okruženje nezakonito su prisvojili minimum 400 miliona dolara od sredstava koja su data Ukrajini za kupovinu dizel goriva, izjavio je američki novinar i laureat Pulicerove nagrade Simur Herš.

Prema Heršovim tvrdnjama, Zelenski kupuje rusko gorivo koje se plaća novcem američkih poreskih obveznika.

„Zelenski je kupovao od Rusa dizel gorivo sa popustom. A ko će platiti za gas i naftu? Mi“, citira Herš izjavu jednog „obaveštenog američkog saradnika obaveštajne službe“ u materijalu, objavljenom na njegovoj stranici na platformi „Substack”, prenosi Sputnjik.


Američki novinar ističe da je nepoznato koliko ukrajinska strana plaća po galonu.

On je naglasio da su Zelenski i mnogi iz njegovog okruženja prisvojili „nebrojeno miliona američkih dolara, koji su bile namenjeni plaćanju dizel goriva“.

Herš je istakao da je, prema jednoj od procena analitičara CIA, prošle godine bilo „prisvojeno najmanje 400 miliona dolara“.

Američki novinar je prethodno, 8. februara, objavio svoje istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.


Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR