Glas Javnosti

Desetine islamskih terorista ušlo u EU kao tražioci azila

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačke obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona veruju da su desetine islamističkih radikala ušle u Nemačku i susedne zemlje pretvarajući se da su izbeglice kako bi izvršile terorističke napade na teritoriji EU.

Ovi radikali stigli su u Nemačku, Austriju i Holandiju kao tražioci azila uglavnom sa Bliskog istoka i centralne Azije, planirajući da izvrše napade, navodi se i dodaje da su vlasti Nemačke pokrenule istragu.

“To je stara pesma. Pre prelaska granice uništavaju lična dokumenta, navedu neku zemlju porekla i onda traže azil pod izmišljenim imenom. Kako da znamo da li je mogući terorista ispred nas”, rekao je neimenovani predstavnik državne bezbednosti.


U Nemačkoj je evidentirano oko 1.750 pojedinaca koji imaju “islamistički teroristički potencijal”, procjenjuje nemački savezni zavod za zaštitu Ustava.

Desetine islamističkih radikala takođe su ušle u Austriju, navodi se, pozivajući se na Upravu za državnu bezbednost i obaveštajne poslove Austrije.

Strahuje se da su nedavne tenzije između Izraela i Palestine na Bliskom istoku dovele do radikalizacije migranata koji dolaze iz tog regiona.

„Nedavni nemiri između Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku mogli bi da ohrabre ekstremističke kriminalce ovde u Evropi da počine teroristička dela", rekao je portparol nemačke savezne policije.


Prema nemačkom Saveznom uredu za zaštitu ustava, trenutno u zemlji ima 1.750 ljudi koji se smatraju nosiocima potencijalno opasnih terorističkih ideja.

Portparol ministarstva je rekao: "Pretnja koju predstavlja islamizam i dalje je velika. Teroristički napadi islamista se mogu očekivati svakog dana u Nemačkoj. Stoga su bezbednosne agencije veoma budne i pažljivo prate ličnosti koje predstavljaju pretnju."

Glas javnosti/Fokus

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR