Glas Javnosti

HERŠ: Bajden je mogao da digne u vazduh ruske gasovode da bi kaznio Šolca

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džo Bajden mogao je da donese odluku da digne u vazduh gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ kako bi kaznio nemačkog kancelara Olafa Šolca jer nije želeo da isporuči nove partije oružja Ukrajini, saopštio je američki novinar Simor Herš u intervjuu za list „Čajna dejli“.

„Nakon toga je predsednik Bajden krajem septembra odlučio da detonira bombe. Rat u Ukrajini nije išao dobro. Američki rat, koji je predsednik Bajden toliko želeo da podrži, nije išao baš najbolje krajem jeseni. U najboljem slučaju, obe strane su bile u ćorsokaku. Jedina stvar koju mogu da povežem i pretpostavim jeste da se Bajden uplašio toga što kancelar Olaf Šolc nije želeo da obezbedi još više naoružanja. To je sve. Ne znam da li je to bio bes ili kazna, ali krajnji rezultat je da je prekinut važan izvor energije za Zapadnu Evropu“, kazao je Herš.

Kako je dodao, Sjedinjene Američke Države su razmatrale mogućnost izvođenja diverzija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ još krajem 2021. godine.

Po rečima Herša, već tada je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan stupio u kontakt sa izvršiocima.

Prethodno je Danska pozvala operatera gasovoda „Severni tok 2“ , kompaniju „Severni tok AG“, da učestvuje u pokušaju da se sa morskog dna podigne nepoznati objekat otkriven u blizini gasovoda.

Tim povodom oglasio se Kremlj, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je važno identifikovati predmet otkriven pored jednog od gasovoda „Severni tok“ i istakao da se istraga o eksplozijama koje su pogodile gasovode prošlog septembra mora voditi uz punu transparentnost. Takođe je ocenio i da je pozitivan znak to što je Danska pozvala ruskog operatera gasovoda da pomogne u vađenju tog predmeta.

Prošle sedmice su danske vlasti saopštile da je cevasti predmet, koji viri oko 40 centimetara od morskog dna sa 10 centimetara u prečniku, pronađen tokom pregleda gasovoda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR