Glas Javnosti

ISTRAGA SEVERNI TOK NAPREDUJE: Otkriveni su novi detalji u vezi eksplozije na gasovodu

Svet
Autor: Glas javnosti

Danski brod, švedski avion i još jedan švedski izviđački brod izvodili su sumnjive manevre u blizini gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ četiri dana pre eksplozije, piše list „Tajms“ pozivajući se na podatke istrage.

U istrazi se navodi da je danski brod P524 „Nimfen“, koji je bio zadužen za praćenje kretanja ruskih brodova, krajem septembra skrenuo sa svog standardnog kursa i prvi put za nekoliko godina obišao ostrvo Bornholm i uputio se ka severoistoku gde se na pola sata zaustavio i isključio transpondere i samim tim nestao sa svih sistema za praćenje kretanja brodova.

Samo nekoliko minuta kasnije je u blizini tog mesta počeo da kruži izviđački avion švedske avijacije, a potom je bio primećen i švedski patrolni brod.

Istovremeno, list „Tajms“ ističe da u tom trenutku nije bilo primećeno neobično kretanje ruskih brodova.
Podsetimo, useptembru prošle godine tri eksplozije odjeknule su na gasovodima „Severni tok“ koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Nemačkoj. Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obe zemlje su saopštile da su eksplozije namerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR