Glas Javnosti

HAG ODLUČUJE! Potencijalni prekid vatre i genocida u Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

U okviru slučaja koji je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu trenutno razmatra optužbe protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Gazi.

Južnoafrička Republika optužila je Izrael za kršenje Konvencije o genocidu iz 1948. godine, tvrdeći da Izrael provodi genocidne radnje uključujući masovna i neselektivna ubistva civila.


Prema podacima palestinskih vlasti, od oktobra je više od 25.700 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno u izraelskim napadima.

Izrael je odbacio optužbe kao "iskrivljene", tvrdeći da se brani od Hamasa, i da cilja na Hamas, a ne palestinske civile. Međutim, prijavljeni su slučajevi gdje su civili ubijeni dok su bili nenaoružani i pokušavali se evakuirati. Izraelski advokati su izjavili da će svi slučajevi u kojima se navodi da su izraelske trupe prekršile pravila ratovanja biti riješeni kroz izraelski pravni sistem.

 
Međunarodne organizacije, uključujući Human Rights Watch, ukazuju na nedostatak odgovornosti izraelskih snaga u situacijama kada ubijaju Palestince.

Što se tiče humanitarne pomoći, predstavnik Izraela tvrdi da optužbe da Izrael blokira osnovne potrebe za Gazu nisu tačne, ali UN-ove agencije optužuju Izrael za blokiranje ulaska pomoći. Osim toga, vladin ured za medije u Gazi optužio je Izrael za krađu organa sa 80 palestinskih tijela koja su vraćena na graničnom prelazu.


Postupci pred ICJ su mukotrpan proces i mogu trajati nekoliko godina.

Odluke Suda su pravomoćne, ali Sud nema način da ih izvrši, a nije jasno hoće li Izrael udovoljiti eventualnim naredbama Suda.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR