Glas Javnosti

HAOS U NEMAČKOJ, RUŠE SELO ZBOG RUDNIKA: Više od 70 policajaca povređeno u protestima zbog evakuacije Lucerata

Svet
Autor: Glas javnosti

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.

Više od 70 nemačkih policajaca povređeno je u protestima za vreme evakuacije sela Lucerat, koja traje od srede zbog namere energetske kompanije da na tom prostoru kopa lignit.

Povrede su samo delimično posledica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, uvrnuli članke u blatnjavoj zemlji, a ima i povređenih demonstranata, prenosi nemački list Frankfurter Alemajne, prenosi Telegraf.

Selo Lucerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno i tako bilo omogućeno energetskoj kompaniji RVE da kopa lignit koji se nalazi u zemljištu na tom području, a protiv čega je na hiljade ljudi ove sedmice demonstriralo, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom. Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.

Frankfurter prenosi da je od početka evakuacije Lucerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata, a oni se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira. Portparolka pokreta Lucerat Leben, koji je organizator protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom bilo dvocifrenog, a možda i trocifrenog broja povređenih demonstranata.


Neki od njih su i teško povređeni. Povrede su nanete biber sprejom, pendrecima i napadima policije pesnicama, bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu, već je to činila generalno, navela ja ona.

Policija je danas saopštila da će u toku dana nastaviti sa evakuacijom Lucerata, a prema rečima policajaca, jednocifren broj aktivista još se nalazi u selu, prenosi Frankfurter.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR