Glas Javnosti

Nemačka doktorka osuđena na zatvor jer je izdavala lažna kovid uverenja

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nemačka doktorka osuđena je na dve godine i devet meseci zatvora, jer je nezakonito dozvolila da više od 4.000 osoba ne nosi zaštitne maske tokom pandemije koronavirusa.

Regionalni sud u gradu Vajnhajmu na jugozapadu zemlje potvrdio je da je doktorka osuđena za izdavanje lažnih zdravstvenih uverenja pacijentima iz cele Nemačke, od kojih većinu nikada nije srela, niti pregledala.

Doktorka je tokom suđenja tvrdila da je nošenje maski štetno po zdravlje ljudi, prenosi N1.


Pored zatvorske kazne izrečena joj je trogodišnja zabrana rada i kazna od 28.000 evra, koliko je dobila za izdavanje lekarskih uverenja. Njen kancelarijski pomoćnik kažnjen je sa 2.700 evra. Advokat doktorke namerava da uloži žalbu na presudu.

Desetine pristalica te doktorke okupile su se ispred suda u Vajnhajmu, severno od Hajdelberga, nezadovoljne presudom i nemačkim ograničenjima zbog pandemije. Nemačka je prošle godine ukinula meru obaveznog nošenja maski u mnogim zatvorenim prostorima, iako je i dalje na snazi obaveza njihovog nošenja u vozovima na duge relacije, u lekarskim ordinacijama, bolnicama, staračkim domovima i u nekim regionalnim javnim prevozima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR