Glas Javnosti

HAOS NA NEBU! 5G mreža prizemljila avione, putnici zaglavljeni na aerodromima

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova, kada bi kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti „katastrofalna” kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove „haos“ na letovima u SAD.

Tako bi „desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu“, a više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju letova, piše Sputnjik.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

Avio-kompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu letenja planirani za sredu.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR