Glas Javnosti

CRNOGORCI VERUJU DA JE ZA KOVID KRIVA 5G TEHNOLOGIJA: 31 posto ĐETIĆA uvereno u teoriju zavere!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Skoro trećina građana Crne Gore, njih 31 odsto, veruje da 5G tehnologija izaziva ili širi korona virus i da se to prikriva da bi kompanije koje se bave tom tehnologijom mogle da nastave da zarađuju mnogo novca.

To je pokazalo istraživanje koje je u martu sprovela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a

Iz UNICEF-a su kazali da su njihovi mladi reporteri analizirali tu teoriju zavere kako bi proverili da li u njoj ima istine.

- Njihova analiza je dostupna na sajtu UNICEF-a Crne Gore i pokazala je da peta generacija mobilnog interneta ne ubija živi svet niti širi koronavirus - navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su kazali da u tu teoriju zavere češće ne veruju mlađi građani uzrasta od 18 do 44 godine, kao i građani višeg ili visokog nivoa obrazovanja, dok u nju češće veruju ljudi koji ne koriste internet, što ukazuje na značajan uticaj digitalnog jaza na stavove građana.

- Da i nivo medijske pismenosti bitno utiče na stepen verovanja u teorije zavere pokazuju podaci o tome da u ovu teoriju zavere češće veruju oni koji kažu da su imali sreće ako su uspeli da nađu informaciju koju traže na internetu - navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su takođe kazali da je jačanje poverenja u stručnjake i relevantne institucije ključno za Crnu Goru, jer među građanima koji veruju u teoriju zavere da 5G tehnologija izaziva ili širi koronavirus ima više onih koji nisu sigurni da li da veruju lekaru svog deteta, kao i onih koji ne veruju u nauku.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR