Glas Javnosti

HAOS NA GRANICI TEKSASA! Bajden se hitno oglasio

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Bajden se suočio sa rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika tokom njegovog predsedničkog mandata.

Predsednik Džo Bajden izjavio je u petak da je sporazum o granici, o kojem se pregovara u američkom Senatu, "najčvršći i najpošteniji" niz mogućih reformi. On je obećao da će "zatvoriti granicu" onog dana kada potpiše zakon.

Ovaj sporazum je rezultat dvostranačkih pregovora koji su se našli u kritičnoj tački usled sve većeg republikanskog protivljenja. Neki republikanci su čak postavili dogovor o bezbednosti granica kao uslov za dalju pomoć Ukrajini.


Predsednik Bajden se suočio sa rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika tokom njegovog predsedničkog mandata. Ovo je dovelo do oštre debate između demokrata i republikanaca, pri čemu republikanci tvrde da je Bajden trebalo da zadrži restriktivnu politiku svog prethodnika, Donalda Trampa.

Bajden je istakao da bi sporazum dao novo ovlašćenje za hitne slučajeve zatvaranja granice kada postane preopterećena. Ova ovlašćenja bi koristio onog dana kada potpiše zakon. Takođe, Bela kuća je pristala na nova ograničenja azila na granici, uključujući stvaranje sile za proterivanje koja bi omogućila migrantima koji ilegalno pređu granicu SAD i Meksika da budu brzo vraćeni u Meksiko ako broj migranata pređe određeni broj dnevno.


Predlog zakona ima za cilj rešavanje zahteva za azil za šest meseci bez zadržavanja migranata, što je znatno brže od sadašnjeg procesa koji može da potraje godinama. Takođe, planira se angažovanje dodatnih agenata granične patrole, imigracionih sudija, službenika za azil i inspekcijskih mašina koje pomažu u otkrivanju i zaustavljanju krijumčarenja fentanila na jugozapadnoj granici.

Sporazum o granici i pitanje migracija ostaju jedne od najvažnijih tema u američkoj politici, a ishod pregovora u Senatu će imati dalekosežne posledice na politiku prema migracijama u narednom periodu.


Glas javnosti/R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR