Glas Javnosti

POČELA PREDIZBORNA TRKA U JEDNOJ AMERIČKOJ DRŽAVI! Bajden nije na listi

Svet
Autor: Glas javnosti

U Nju Hempširu su nedavno započeli predizbori kandidata za predstojeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republikanska stranka ima 24 kandidata na svojoj listi, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trumpa i Niki Hejli. Sa druge strane, Demokratska stranka ima 21 kandidata, među kojima su Din Filips i Marijan Vilijamson, ali trenutni američki predsednik Džozef Bajden nije među njima.


Demokratski predizbori u Nju Hempširu su obeleženi sporom između partijskih funkcionera u toj državi i Nacionalnog komiteta demokrata u Vašingtonu.

Inače, Nju Hempšir tradicionalno zauzima prvo mesto u američkom izbornom kalendaru, ali je DNC promenio redosled stavljajući Južnu Karolinu na prvo mesto, tvrdeći da bolje odražava raznolikost zemlje.


Lokalni partijski zvaničnici u Nju Hempširu su odlučili da ipak organizuju predizbore, iako je DNC saopštio da neće priznati rezultate i da Bajden neće biti na glasačkom listiću. Južna Karolina, koja sada zauzima prvo mesto u rasporedu, bila je ključna za Bajdenov uspeh pre četiri godine.


Iako Bajden nije na glasačkom listiću u Nju Hempširu, njegovi saradnici sprovode snažnu kampanju kako bi podstakli glasače da ga podrže. Predizbori u Nju Hempširu su zatvoreni, što znači da samo članovi demokratske i republikanske stranke mogu učestvovati, dok nezavisni birači biraju jednu od strana. Oni čine skoro 40 odsto biračkog tela u toj američkoj državi.

Važno je napomenuti da ovi predizbori razlikuju od poslaničkih izbora, jer se birači lično javljaju izbornim radnicima i tajno glasaju na glasačkom listiću. Republikanci će tražiti 11 delegata nakon ovih predizbora, dok će demokrate smatrati svoje predizbore u Nju Hempširu simboličnim, jer neće moći tražiti nijednog delegata za predsedničke izbore.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR