Glas Javnosti

GRENEL O KURTIJU: Eskobar i NATO došli do politike Trampa, vide da Kurti nije dobar za SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel izjavio je da je pristup premijera Kosova Aljbina Kurtija problematičan i da je on veoma antiamerički nastrojen.

Grenel je za Srpski radio Čikago rekao da postoji video snimak na kome je Kurti „vrlo glasan“ i kaže da budućnost Kosova ne treba da bude sa Sjedinjenim Državama, jer to nema smisla za Kosovo.

„Mislim da on na to ima pravo, ali onda ne može da očekuje da Amerika nastavi da to finansira i da nastavi da ima partnerstvo sa njim. Američki narod previše radi, umorni smo od davanja novca ljudima koji to ne cene i koji ne žele partnerstvo sa nama“, rekao je Grenel.


On je ocenio da su u proteklih nekoliko nedelja specijalni izaslanik za
Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, NATO, Francuzi, Britanci i Nemci „došli do politike Donalda Trampa i prepoznaju da Kurti nije baš dobar za Ameriku”.

Grenel je rekao da je za vreme Trampovog mandata region bio miran i da je radio zajedno na ekonomiji i otvaranju radnih mesta.

„Naš stav je bio: koga briga da li se obe strane međusobno priznaju ili ne, ono što bi vlade trebalo da rade je da stvore uslove za sprovođenje svih zakona i dogovora, da imaju otvorene granice za zapadne kompanije koje otvaraju radna mesta, ulažu novac, stvaraju život u kome su mladi ljudi voljni da ostanu u zemlji, radije nego da se presele u Nemačku ili Mađarsku ili Poljsku“, kazao je Grenel.

On je naglasio da je bio vrlo oštar prema Kurtiju, koristeći argument da su srpska privreda i ekonomija mnogo veće, da Srbija napreduje i da kosovski Albanci to moraju da prepoznaju kako bi kreirali put napred sa ekonomijama koje su već u procvatu, jer zaostaju za njima.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR