Glas Javnosti

GRENEL SA TEŠKOM PORUKOM GRAĐANIMA KOSOVA : Pripremite se za teške posledice ako Kurti ne popusti

Politika
Autor: Glas javnosti

dok nova kriza na Severu Kosova i dalje traje, međunarodna zajednica iznosi svoje zahteve prema Prištini, a kosovski premijer ih odbija ili uslovljava, izaslanik bivšeg američkog predsednika najavljuje „teških posledica“ ukoliko Kurti ne popusti. Oglasio se u istom danu kada je jedan portal objavio tekst u kojem, pozivajući se na svoje izvore, nezvanično najavljuje uvođenje sankcija Prištini ukol

Bivši specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, poručio je danas da Aljbin Kurti „ne shvata šta se dešava sa Kosovom“.

„Međunarodna zajednica mu je dala rok do petka da se ispune obaveze koje je njegova zemlja ranije preuzela“, poručio je Grenel.

Sa druge strane, najavljuje „teške posledice“, ukoliko Kurti to ne učini.

„Moji prijatelji na Kosovu moraju se pripremiti za teške posledice ukoliko se Kurti ne povinuje“, poručio je Grenel.

Nekadašnji izaslanik američkog predsednika kaže i da je „video koje su posledice“, te da one „nisu lepe“.

Grenel je zapravo u svojoj reakciji prokomentarisao navode Aljbina Kurtija u vezi sa zahtevima međunarodnih predstavnika za rešavanje krize na Severu Kosova.

„Ništa nećemo rešavati pritiscima ili sankcijama. Mi smo najdemokratskija i najnaprednija zemlja na Zapadnom Balkanu. Naši odnosi sa SAD i EU su odlični. Izaslanici su ovde zbog naših odnosa sa Srbijom“, kazao je Kurti.

Grenelova objava ujedno je usledila nakon završene posete izaslanika SAD i EU, Beogradu i Prištini koji su, s ciljem rešavanja krize na Severu Kosova od Kurtija zatražili da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Eskobar i Lajčak napuštaju region bez pozitivnog odgovora kosovskog premijera, koji nastavlja da uslovljava povlačenje specijalnih jedinica sa Severa Kosova, ali i raspisivanje novih izbora.

Eskobar i Lajčak imali su zahtev i za srpskog predsednika, od kojeg traže da doprinese hitnoj deeskalciji krize, ali i da ubedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije, odnosno učestvuju na izborima bez preduslova.

Eskobar je danas iz Beograda demantovao pojedine izveštaje medija o tome da je navodno dat rok kosovskim vlastima za ispunjenje zahteva. Međutim, naglasio je da on i Lajčak do petka moraju da podnesu izveštaje pretpostavljenima o tome da li je ostvaren nepredak.

I dok izaslanici za petak najavljuju pisanje izveštaja o rešavanju krize, Albanian Post, danas je objavio još jedan tekst sa nezvaničnim saznanjima u vezi sa krizom na Severu Kosova.

Ovog puta u pitanju su navodne sankcije prema Kosovu u dve faze.

Prema navodima ovog medija, ukoliko Kurti odbije da da pozitivan odgovor do petka, Kurti i ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja bili bi proglašeni za nepoželjne osobe od strane transatlantske zajednice, došlo bi do blokade sredstava i fondova iz SAD i EU, „pasivnosti“ prema kampanji Srbije za povlačenje priznanja, blokiranja integracionih procesa i eventualno isključenja Kosova iz bilo koje međunarodne organizacije u kojoj je već član.

Jedna od najtežih sankcija, prema navodima ovog medija, bio bi povratak Severa pod protektorat KFOR-a, izvestio je Albanian Post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Glas javnosti/Kossovo info

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR