Glas Javnosti

Grci masovno postali žrtve sajber kriminalaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Članovi bande se kroz lažne profile na društvenim mrežama, „Fejsbuku” i „Instagramu”, predstavljali kao prodavci automobila

Kriminalna grupa „Spira Roma”, kako su sebe nazvali, uspela je putem interneta da za godinu dana obmane 262 Grka i na njihovoj lakovernosti zaradi dva miliona evra.



Delovali su kroz lažne profile na društvenim mrežama, „Fejsbuku” i „Instagramu”, kao prodavci automobila. Osnovali su predstavništvo sa kol-centrom i zaposlenima, ali stalno menjajući adresu. Radi bezbednosti, koristili su romski dijalekt, šifrovanu komunikaciju, lažne telefonske brojeve... U onlajn kontaktu s kupcima koristili su lažne i kradene dokumente koji su trebali da posluže kao potvrda ozbiljnosti celog posla. Koristili su račune Grka koji su za minimalnu sumu pristajali da se preko njih vrše transakcije, a zatim bi po obavljenom poslu obaveštavali banku da je kartica izgubljena ili ukradena.

Dobro uigrana banda je imala tri scenarija za prevaru: lažno su se predstavljali kao prodavci kvalitetnih automobila i lakoverne kupce ubeđivali da uplate depozit kako bi ušli u „krug povlašćenih”, zatvorenu grupu kupaca. Sledeći korak bilo je odlaganje kupovine zbog kojekakvih carinskih i poreskih problema zbog čega je trebalo dodatno platiti uz obećanje da to obezbeđuje najpovoljniju cenu na kraju. Kada je prvi internet kupac posumnjao da je reč o prevari, obećali su vraćanje uloženog novca na račun za šta su tražili bankarske instrumente, brojeve računa, čak i lozinke kako bi, navodno, mogli da skinu uplaćeni novac. Na kraju priče, prevareni kupci su od „Spira Roma” dobili lažne bankarske potvrde, poruke navodno poslate sa sajta banke, ali i „počišćene račune”. Grčka policija uspela je da im uđe u trag i uhapsi šestoro članova grupe koji će se uskoro naći pred sudom.


Takođe, posle višemesečne akcije raskrinkana je i kriminalna grupa koja se bavila krađom automobila. Njeni članovi nisu prezali da u sred bela dana ukradu vozilo s prometne ulice i nekako su uvek uspevali da izmaknu policiji. Međutim, nije reč samo o skupim vozilima s kojih se uglavnom skidaju katalizatori već o užoj specijalnosti koja se odnosila samo na „tojotu jaris”. Naime, reč je o najbrojnijem i najpopularnijem vozilu među Grcima koje je, očigledno, lako ukrasti. Međutim, poslednjih meseci modus operandi je promenjen i vlasnici „tojote jaris” su nalazili samo karoserije svojih automobila jer je tokom krađe sve ostalo iz njih izvađeno. Ispostavilo se da je za lopove unosniji posao bio da „očerupaju” vozilo i zatim ga prodaju u delovima jer za njima na tržištu vlada velika potražnja, a ponuda je nedovoljna.

Grčka policija, kako se zvanično saopštava, aktivno radi na terenu kako bi se smanjio stepen kriminala koji je poslednjih pet-šest godina bio u ozbiljnom porastu. Po rečima ministra za bezbednost građana, Takisa Teodorikakosa, za poslednjih devet meseci rezultati su dobri i kriminal je u odnosu na period od 2015. do 2019. godine smanjen za 25 posto.


Na ulicama Atine i okoline dnevno patrolira 3.280 policajaca. Univerzitetska policija, reč je o 185 specijalno obučenih ljudi koji, iako postoji ogroman otpor među studentima, vodiće računa o redu na univerzitetima koji su decenijama bili leglo kriminala, ali i terorističkih organizacija... Atina i najuži centar su u posebnom fokusu policije koja je raščistila napuštene zgrade u kojima su se skrivali nelegalni migranti. Tokom letnjih meseci njih više od hiljadu je privedeno i smešteno u centre za migrante. Policija sistematski raščišćava najuži centar Atine, uglavnom ulice oko Omonije, koje su decenijama leglo kriminala i trgovine narkoticima. Reč je o takozvanim crnim tačkama koje, po rečima gradonačelnika, Kostasa Bakojanisa, moraju da budu očišćene od kriminala kako bi se glavnom gradu i stanovnicima tih najugroženijih delova prestonice vratili mir i spokojstvo. Tome treba da doprinese i vraćanje institucije pozornika na atinske ulice.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR