Glas Javnosti

Poljska smanjuje školski kurikulum za petinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Nova poljska vlada želi da smanji školsko gradivo za oko 20 odsto, smatrajući da su nastavnici i učenici preopterećeni obimnim nastavnim programom.

Ministarka obrazovanja Barbara Novacka je tokom posete školi u gradu Mislovice rekla da se konsultuje sa stručnjacima o tome kako da se smanji nastavni plan i program, koji bi počeo da se primenjuje u srednjim školama od naredne školske godine, 1. septembra.

Smanjenje količine gradiva bi „omogućilo nastavnicima i učenicima da obrađuju gradivo mirnije i detaljnije, što bi rezultiralo efikasnijim obrazovanjem“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.


Izmene nastavnog plana za predmete istorije i književnosti, međutim, izazvale su negodovanje opozicionih političara, koji između ostalog kritikuju izbacivanje dela poljskog pape Jovana Pavla Drugog, kao i zločina ukrajinskih nacionalista nad poljskim civilima u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan.

Obrazovanje je jedna od nekoliko oblasti u kojima novoizabrana vlada Donalda Tuska nastoji da sprovede reforme posle osmogodišnje vladavine desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Iznad proseka na PISA testiranju

Poljski učenici su tokom proteklih 20 godina beležili napredak na PISA testiranju, a prema najnovijiim rezultatima tog programa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojim se procenjuju znanja i veštine iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, Poljska je iznad proseka.

Zajedno sa Finskom zabeležila je najbolji rezultat među zemljama EU po indeksu pismenosti koji procenjuje razumevanje pročitanog. 

Na testu 2022. poljski đaci su međutim postigli lošije rezultate nego 2018, a Tuskova vlada tvrdi da su dostignuća u obrazovanju poništena reformama koje je sprovodio PiS.

Zamenik direktora Obrazovno-istraživačkog instituta Tomaš Gajderovič rekao je da je Poljska tokom protekle dve decenije beležila jedno od najbržih poboljšanja u istoriji PISA rangiranja, ali da se od 2018. učinak pogoršao.

„Škole se bore da sprovedu predviđen nastavni plan i program tokom obaveznog opšteg obrazovanja koje je Vlada PiS-a skratila sa devet na osam godina, a postoje i ozbiljni problemi sa dobrobiti nastavnika i učenika“, rekao je Gajderovič.


Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR